Produžen konkurs za smještaj studenata

Kao i prethodnih godina, najveća “borba” akademskih građana za smještaj je u Studentskom centru “Nikola Tesla”, gdje se svake jeseni prijavi više od 3.000 studenata, a mjesta ima za skoro tri puta manje stanara.

“Smjestili smo 219 brucoša, a ove godine raspolažemo s 1.166 ležajeva. Zbog velikog broja podnesenih zahtjeva starijih studenata, konkurs za njihov smještaj ćemo pomjeriti do početka novembra”, kazao je Zoran Babić, direktor banjalučkog studentskog doma “Nikola Tesla”.

Babić je dodao da će tražiti i saglasnost od studenata koji su smješteni u trokrevetnim sobama da se ubaci i četvrti krevet, kako bi što većem broju studenata izašli u susret.

Za svoj krevet narednih dana će se “nadmetati” i stariji studenti, koji svoje znanje usavršavaju u Trebinju.

“Mi raspolažemo sa 100 ležajeva i u dom je trenutno smješteno 35 brucoša. Još traju oktobarski rokovi, pa čekamo da se oni završe, kako bismo vidjeli ko će od 100 starijih studenata dati uslov za narednu godinu i samim tim steći pravo na smještaj”, rekao je Mladen Simić, direktor Studentskog centra Trebinje.

Studentski centar Zvornik raspolaže sa 96 ležajeva, potvrdio je Goran Mitrović, direktor te ustanove, koji je naglasio da su ove godine imali dvostruko veći broj brucoša koji su zainteresovani za smještaj.

“Smješteno je 36 brucoša, a prošle godine ih je bilo samo 16. I kod nas je zbog odobrenog socijalnog roka produžen konkurs za starije studente. Čekamo da vidimo ko će od njih donijeti uvjerenje o upisu u narednu godinu, kako bismo im odobrili smještaj”, pojasnio je Mitrović.

Cijene smještaja i ishrane u studentskim domovima u RS su najniže u regionu, pa su čak tri puta povoljnije nego u Hrvatskoj.

Pokazala je to analiza koju smo radili, poredeći cijene ishrane i smještaja studenata u RS s većim studentskim centrima u BiH i regionu.

Istraživanjem smo došli do podataka da cijena smještaja i hrane u banjalučkom studentskom domu na mjesečnom nivou iznosi 85 KM, dok na primjer studenti u Sarajevu za smještaj i hranu moraju izdvojiti 120 KM.

“Za tri obroka dnevno studenti treba da izdvoje 2,5 KM, a deset maraka za smještaj na mjesečnom nivou. Kada se sve sabere, ukupna cijena smještaja i ishrane iznosi 85 maraka”, dodao je Babić.

U Sarajevu se očekuje dodatno poskupljenje smještaja i ishrane za studente, pa bi korekcijom cijena smještaj i ishrana trebalo da iznose 131 KM.

Prema ranijim rasploživim podacima iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, studenti u Mostaru smještaj i hranu u domu plaćaju prosječno 125 maraka mjesečno, u Zagrebu od 50 do 210 maraka i dodatnih 30 KM za hranu, a u Beogradu od 75 do 85 maraka mjesečno, u zavisnosti od toga kojoj kategoriji studenata pripadaju.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender