Raspala se trebinjska koalicija

Ovo je, nakon što nije usvojen ni dnevni red skupštinskog zasjedanja, objelodanio gradonačelnik Vučurević, istakavši da su se svi ostali složili da tri odbornika NDP-a više ne pripadaju toj većini i da su isključena iz koalicije, objašnjavajući da oni već izvjesno vrijeme podrivaju duh zajedništva i narušavaju zajedničke principe koalicionog djelovanja, što je proizvelo netrpeljivost unutar kolacije.

Ovakav stav PDP-a, SDS-a, Pokreta, PUP-a, socijalista, nezavisnog odbornika i odbornika nacionalnih manjina prouzrokovala je uzdržanost kod glasanja za dnevni red, na kojem je glavna tačka bila Nacrt rebalansa gradskog budžeta, čiji nadomjestak deficita putem kreditnog zaduženja ni na prethodnom zasjedanju nisu odobrili odbornici NDP-a.

Budući da su se odbornici NDP-a za ovaj dnevni red odredili uzdržano, takvom stavu su se priklonili i ostali članovi dojučerašnje koalicije, jer drugačije ne bi imali potrebnu većinu.

Gradonačelnik Vučurević u prvi plan stavlja predsjednika GO NDP-a Slobodana Šarabu, ističući da je “najprije zarad ličnih interesa napustio SDS, a onda je, kako kaže, u kandidaturi za trebinjskog gradonačelnika na prošlim izborima podržao novinara BN-a Nebojšu Vukanovića”, koga je nazvao najneozbiljnijim kandidatom.

On nije želio kazati ni kolika je njegova plata, za koju iz NDP-a tvrde da iznosi 3.900 maraka, dok je predsjedniku Skupštine grada 3.500, a zamjeniku predsjednika 2.600 KM sa stimulacijama, kojima se oni protive. Šaraba, pak, tvrdi da su ovo prevelike plate za malo urađenih stvari u gradu Trebinju, čiji ga prvi čovjek ne prestaje iznenađivati.

“Moram da priznam da me je poprilično iznenadio stav koji je nakon neuspjele sjednice Skupštine iznio prvi čovjek Trebinja, koji je sklon da stalno proizvodi sukobe u ovome gradu i da kroz te sukobe, nažalost, opstaje na vlasti”, istakao je Šaraba, nakon što su ga novinari obavijestili o isključenju NDP-a iz koalicije.

On je kazao da su oni nezadovoljni dnevnim redom zbog određenih tačaka koje nisu uvrštene i zbog nezadovljstva rebalansom budžeta, za koji su, kako kaže, glasali uzdržano očekujući da će se određene stvari popraviti, jer se iz rebalansa budžeta grada vidi da se koristi za pokrivanje prethodnih budžetskih deficita, a od toga građani nemaju ništa.

Zdravko Butulija, odbornik SNSD-a, međutim, kaže samo to da se dešava ono što se nagovještavalo od samog početka, a to je osipanje skupštinske većine, te da je očigledno da i drugi primjećuju da neke stvari ne funkcionišu kako je to zamišljeno.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender