24. 10. 2021.

SAD prisluškivale Merkelovu

“Kancelarka je u srijedu telefonirala predsednika SAD Baraka Obamu i jasno stavila do znanja da se nedvosmisleno protivi ovakvoj praksi i da, ukoliko bi se potvrdilo da je to tačno, to bi bilo potpuno neprihvatljivo”, navodi se u saopštenju portparola Štefana Zajberta, prenosi AFP.

U međuvremenu, Obama je pružio Merkelovoj uvjeravanja da SAD ne nadziru njene komunikacije, ali Bijela kuća nije negirala izvještaje da su američke obavještajne službe prisluškivale njen mobilni telefon u prošlosti, javio je AFP.

“Predsjednik je dao uvjeravanja kancelarki da SAD ne prisluškuju njene komunikacije i neće to činiti”, rekao je portparol Bijele kuće Džej Karni.

Direktor američke Nacionalne obavještajne službe Džejms Klaper izjavio je u utorak da članci o špijunskim aktivnostima SAD u inostranstvu, koje je objavio francuski dnevni list “Mond”, sadrže netačne informacije koje navode na pogrešne zaključke.

Klaper je istakao da navodi “Monda” da je Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) tajno prisluškivala i snimila više od 70 miliona “telefonskih poziva francuskih građana” nisu tačni, prenosi AFP.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender