26. 09. 2021.

Tolokonjikovu šalju u drugi zatvor

Ona će biti prebačena u zatvor u gradu Alatiru, saopštio je njen suprug Pjotr Verzilov, a prenose ruski mediji.

Verzilov je to napisao na svom nalogu na Tviteru, a potom i ponovio za informativni internet portal Lenta.ru.

Federalna služba za izvršenje zatvorskih sankcija premještaj u Čuvašiju nije mogla da potvrdi, a Verzilov se poziva na sopstvene izvore.

Tolokolnikova, koja je štrajkovala glađu od 23. septembra do 1. oktobra, počela je novi štrajk glađu prošle nedjelje kada se ispostavilo da je, uprkos zvaničnim obećanjima da će biti premještena, vraćena u isti zatvor.

Prvi štrajk glađu članica grupe Pusi rajot, osuđena na dvije godine zatvora za huliganstvo i izazivanje vjerske mržnje zbog “pank molebana” u Hramu Hrista Spasitelja, počela je zahtjevajući da se prekine izrabljivanje zatvorenica i da se ona premjesti u drugi zatvor zbog toga što joj u upravi zatvora, tvrdila je, prijete smrću.

Većinu tvrdnji iz otvorenog pisma Tolokonjikove o prekovremenom radu i izrabljivanju zatvorenica potvrdili su, nakon inspekcije, članovi Predsjedničkog savjeta za ljudska prava uz istovremeni zaključak da je štrajk glađu članice Pusi rajot organizovan i potpomognut spolja.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samućevič osuđene su na po dvije godine zatvora zbog “pank molebana” u februaru 2012. godine kada su u crkvi u Moskvi izvele pjesmu “Bogordice, oteraj Putina”.

Kazna Samucevičeve je, nakon žalbe, preinačena u uslovnu zatvorsku kaznu, a sve molbe Tolokonikove i Aljohine o prevremenom puštanju na slobodu su do sada odbijene.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender