30. 11. 2021.

Desetogodišnjak bez roditelja bori se za život

Situacija se posljednjih mjeseci pogoršala, zbog čega desetogodišnjak ima sve veće glavobolje, nesvjestice i krvarenja. Za operaciju, koja košta 100 hiljada maraka, mališan bi trebalo da obezbijedi 30 odsto sredstava, što je, i u normalnim okolnostima života, mnogo.

Igor, nažalost, sa svojim djedom mora da učini i nemoguće, jer njih dvojica žive sami, sa 120 maraka mjesečnih primanja.

Djedove invalidnine 30 i 90 maraka koje Igor prima od Centra za socijalni rad jer je napušteno dijete. Jasno da je, bez pomoći ljudi, bitka za život ovog desetogodišnjaka unaprijed izgubljena.

Igor ima samo deset godina, a već isuviše problema. Ne oko izbora omiljenog školskog predmeta. Ne muče ga ni igračke, nova odjeća. Njega muče teške brige koje, ne svojom voljom i ne ličnim izborom, teško podnose njegova nejaka pleća. A život ide svojim tokom.

Majka ga je ostavila prije četiri godine. Otišla je u Centar za socijalni rad i jednostavno rekla da se odrekla djeteta. Zbog čega i kako je snage smogla da to učini, Bog zna. Njega, koga je rodila, i u stanju u kakvom jeste, kao da je stara, iznošena stvar, samo je prepustila životu na milost i nemilost.

A dječakov djed, koji se za glavu hvata od brige i onoga što ga čeka, kaže da od borbe za unukov život – ne odustaje. Igorov otac, nadničeći pokušava da obezbijedi neki dinar, dok Igor svoje dane provodi učeći, boreći se za dobru ocjenu, kao za svaki novi dan svoga života.

Bori se i ne odustaje. Dobar je đak, dobar drugar i voli školu. Kaže da je samo prošle godine, zbog bolesti, imao skoro 200 izostanaka. I sa ponosom dodaje, da je za samo dva dana, sve uspio da usvoji i da mu u đačku knjižicu kao opšti uspijeh na kraju parafiraju četvorku.

Za školski uspijeh ovog marljivog mališana, ne sumnjamo, no, bez solidarnosti, bez pomoći ljudi, teško da će se uspješno okončati bitka koja predstoji.

Operacija je zakazana za mjesec i po dana. Već i za to vrijeme, ljekari ne mogu predvidjeti kako će se stanje kretati, i insistiraju da se zahvat što je prije moguće – obavi. A, da li će djed i unuk za to vrijeme zaista skupiti novac, pitanje je.

Humanitarni broj do kraja oktobra 1413

Broj tekućeg računa 45 17 35 51 000 UniCredit banka, Filijala Doboj

Marko Starčević  +387 66 356 -468

Izvor: RTVBN

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender