19. 10. 2021.

Indijski premijer siguran od špijuna, nema ni telefon ni mejl

Britanski list “Gardijan” je danas objavio da su američki špijuni prisluškivali telefonske razgovore 35 svjetskih lidera pošto su im Bijela kuća, Pentagon i Stejt department obezbijedili njihove brojeve mobilnih telefona, prenijela je agencija AFP.

Na pitanje novinara da li je 81-ogodišnji Sing zabrinut zbog mogućnosti da bi i on mogao da bude meta prisluškivanja, njegov portparol je izjavio: “Premijer ne koristi mobilni telefon i nema mejl nalog. Njegova kancelarija koristi mejl, ali on nema lični mejl. Nemamo informacija o prisluškivanju, kao ni razloga za zabrinutost.”

Indija je tokom proteklih deset godina doživjela nagli rast sektora mobilne telefonije, a najnoviji podaci nacionalnog regulatornog organa pokazuju da, od ukupno 1,2 milijarde Indijaca, mobilne telefone posjeduje njih 876 miliona.

Zvanični Nju Delhi je u početku pokušao da ublaži važnost otkrića o špijunskim aktivnostima američke Nacionalne agencije za bezbjednost, navodeći da su informacije dobijene na taj način doprinijele sprečavanju terorističkih napada i gubitka ljudskih života.

Stav indijske vlade se donekle promijenio nakon što su se pojavili navodi da postoji mogućnost da su nadzirani kompjuteri i telefoni u ambasadi Indije u SAD, kao i indijskoj misiji pri Ujedinjenim nacijama, nakon čega je zvanični Nju Delhi saopštio da će tražiti objašnjenje od Bijele kuće.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender