25. 10. 2021.
Nijemce špijunirala i Britanija

Merkel: Prijatelji se ne špijuniraju

Francuska i Njemačka su zatražile da Vašington objasni svoje postupke u bilateralnim razgovorima.

Ova reakcija uslijedila je nakon najnovijih izvještaja da je američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prikupila više od 70 miliona telefonskih snimaka u Francuskoj i možda čak prisluškivala i mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

Merkelova, koju nisu umirili ni telefonski razgovor sa predsjednikom SAD Barakom Obamom, ni njegova lična uvjeravanja da se njen telefon sada ne prisluškuje, juče je pred samit istakla da je narušeno povjerenje u američku administraciju i podriven ključni transatlantski odnos.

“Potrebno nam je povjerenje među saveznicima i partnerima. To poverenje sada ponovo mora da se izgradi”, istakla je ona, naglašavajući da je “špijuniranje među prijateljima neprihvatljivo”.

Francuska, koja se takođe snažno usprotivila špijuniranju među savezničkim državama, zatražila je da se u dnevni red samita uvede i pitanje poboljšanja privatnosti Evropljana u digitalnom dobu.

Merkelova i francuski predsjednik Fransoa Oland sastali su se prije početka samita, a pošto se završio prvi dan zasjedanja, oko jedan sat poslije ponoći, predsjednik Evropskog saveta Herman van Rompej saopštio je da te dvije zemlje žele do kraja godine bilateralne razgovore sa SAD da bi riješile spor oko elektronskog špijuniranja “tajnih službi”.

“U pitanju je očuvanje naših odnosa sa SAD. Njih ne treba mijenjati zbog onoga što se dogodilo, ali poverenje se mora obnoviti i ojačati”, kazao je Oland na konferenciji za novinare koju je održao poslije samita.

Merkelova je istakla da “nešto mora da se promijeni, i to značajno” i da će se uložiti napori da se do kraja godine dogovori okvir za saradnju obavještajnih službi Njemačke i SAD, i Francuske i SAD.

I drugi lideri zemalja članica EU su izrazili snažno nezadovoljstvo zbog navoda o špijuniranju iz SAD, a predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da bi Evropa zbog podrivenog povjerenja u SAD sada trebalo da obustavi pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Pored toga, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo istakao je da se mnogi Evropljani špijuniranju protive i zbog toga što ono asocira na totalitarne režime iz nedavne prošlosti, javio je AP.

Bela kuća bi uskoro mogla da se suoči sa još oštrih reakcija, pošto je juče britanski “Gardijan” objavio da posjeduje podatke da je NSA prisluškivala komunikacije čak 35 svjetskih lidera 2006. godine.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender