Mišić: Stanje radničkih prava sve gore

Mišićeva, koja je prisustvovala Skupštini Sindikata Brčko distrikta, rekla je da u ovom trenutku u oba entiteta i u distriktu Brčko druga dva socijalna partnera, odnosno vlast i poslodavci, vrlo sinhronizovano udaraju na radnička prava.

“Oni žele da radno zakonodavstvo dovedu u poziciju da ono služi isključivo kapitalu, a nikako radnicima, odnosno da kolektivno pregovaranje, kao tekovinu Međunarodne organizacije rada i Evropske unije, dovedu u poziciju da je nema i da sa radnicima razgovaraju ‘jedan na jedan’, koristeći vješto kao sredstvo pritiska 550.000 radnika u BiH koji su na zavodima za zapošljavanje”, navela je Mišićeva.

Ona je to nazvala nefer ponašanjem, koje se koristi dnevno i ne može uticati na građenje sistema u kome svako mogao da živi od svog rada.

“Izjave predstavnika vlasti koje idu u pravcu da tvrde kako se mijenjanjem radnog zakonodavstva treba osloboditi neradnika i doprinijeti otvaranju radnih mjesta, najobičnije su laži koje radnici u oba entiteta i u distriktu Brčko ne smiju da ‘progutaju’, jer to nije istina”, navela je Mišićeva.

Ona je istakla da radna mjesta otvaraju zdrave investicije, a zdravi investitori i zdrav novac traže političku stabilnost i da korupcija, nepotizam i kriminal budu svedeni na najmanju moguću mjeru.

Prema njenim riječima, BiH se time ne može pohvaliti.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender