25. 10. 2021.

Na Sajmu knjige održano tradicionalno književno veče

“Tri Ranka” – Pavlović, Preradović i Risojević, koji su jedan od prepoznatljivih znakova Banjaluke, rekli su da su došli da se predstave i u Beogradu sa svojim najnovijim književnim djelima, pošto ih, kako su naveli, “brkaju”.

Pavlović je rekao da njih trojica imaju mnogo sličnosti u radu i poetici, da su veoma rano sva trojica počela da se bave književnošću i da objavljuju knjige, ali da su i lični prijatelji.

Preradović je rekao da se po njima trojici identifikuje Banjaluka i da je došao da kazuje svoje stare pjesme, ali i pjesme iz svoje najnovije knjige, koju je pisao sa svojom suprugom.

Risojević je rekao da je zapanjen što sva trojica imaju nove knjige i što rade kao u najboljim godinama, kao “neki mali književni pogon ili radionica a la Aleksandar Dima”, koji su vezani generacijskim sentimentima.

Književno veče je otvorio predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić koji je rekao da je za njega Republika Srpska, u stvari, zapadna Srbija.

Posjetiocima je stihove govorio potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, ali i drugi pjesnici koji su objašnjavali zašto nisu uspjeli da zavole Sarajevo i šta za njih znači Kosovo.

Književnoj večeri prisustvovao je i direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađan Cicović.

Tokom dana na štandu Srpske promovisane su knjige “Zabilježeno” Nikole Vukolića, kao i romani nagrađeni “Zlatnom sovom” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo – “Obala” Živojina Ivkovića, “Crno pile koje beži” Ivana Zlatkovića i “Povratak Ž-a” Petra Pješevca.

Predstavljena su i djela Udruženja književnika Republike Srpske “Dva neba” Stevke Kozić i “Sto jedanaest” Zorana Kostića.

Štand Republike Srpske ove godine je u znaku 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, a glavno mjesto zauzima Stub istine, na kojem su ispisane činjenice o uzrocima i posljedicama ovog rata.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender