25. 10. 2021.

“NSA prisluškivala 35 lidera”

Povjerljiva bilješka otkriva da je NSA ohrabrivala zvaničnike čak i iz Bijele kuće i iz Pentagona da im daju brojeve stranih političkih lidera iz svojih imenika koje bi koristili u svom sistemu prisluškivanja.

U dokumentu se navodi da je jedan neimenovani američki zvaničnik predao više od 200 brojeva, uključujući i one od 35 svjetskih lidera, od kojih nijedan nije imenovan. Oni su odmah bili “označeni ” za praćenje od NSA. Otkriće može da doprinese diplomatskim tenzijama između SAD i njenih saveznika, nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel optužila SAD da su njihove obavještajne službe prisluškivale njen mobilni telefon.

Nakon što su navodi Merkelove postali javni, sekretar za štampu Bijele kuće saopštio je da SAD “ne prate i neće pratiti” komunikaciju njemačke kancelarke.

Dokument NSA koji je objavio “Gardijan” ukazuje da takva prisluškivanja nisu neobična i da agencija rutinski prisluškuje telefonske brojeve sjvetskih lidera – čak i traži pomoć drugih vladinih zvaničnika u tome.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender