17. 10. 2021.

Prijedor prednjači u razvoju biciklizma

“Razvoj biciklističkog turizma uklapa se u ono što mi promovišemo, a to je aktivan odmor. Aktivan odmor ima sve više poklonika među domaćim i stranim turistima, a Prijedor je najdalje otišao u kreiranju raznih turističkih proizvoda koji se tiču aktivnog odmora”, rekla je Jovanovićeva novinarima u Prijedoru, gdje je danas predstavljena studija o lokalnim biciklističkim rutama.

Ona je naglasila da je Prijedor sistematičnije od ostalih lokalnih zajednica pristupio kreiranju biciklističkih ruta, koje u isto vrijeme sadržavaju i obilazak znamenitosti kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

“Uskoro će ovaj turistički proizvod stići do potrošača, odnosno do turista koji sve više dolaze”, dodala je Jovanovićeva, navodeći da je za sedam mjeseci Republiku Srpsku posjetilo sedam odsto više turista nego u istom periodu lani.

Studiju “Biciklističke rute na području Prijedora” predstavila je gradska Turistička organizacija, koja je u ovaj dokument uložila 3.000 KM. U izradi ove studije učestvovali su gradska Turistička organizacija, Odjeljenje za prostorno uređenje, Zavod za izgradnju grada i biciklistički klubovi.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić pojasnila je da studija pokazuje šta se sve nalazi u ruralnom, a šta u urbanom dijelu Prijedora, a može biti korisno za razvoj biciklističkog turizma u svih 49 mjesnih zajednica, odnosno u 70 naseljenih mjesta.

“Najduža ruta ima 90 kilometara, a najkraća 40, s tim da svaka ima etape ili podrute, s obzirom na to da ne mogu svi voziti tako velike kilometraže”, navela je Ganićeva.

Navodeći da je za obilježavanje svih 13 ruta potrebno 147.000 KM, Ganićeva je rekla da će do kraja godine početi obilježavanje ruta koje povezuju čuvene prijedorske crkve-brvnare, koja je ujedno i najduža, a za šta je potrebno oko 20.000 KM.

“Na svakoj ruti biće obilježena mjesta gdje biciklisti mogu da se odmore, da jedu i piju, da kupe nešto, da razgledaju znamenitosti. Dinamika rada zavisiće od finansiranja, a osim gradu Prijedoru i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, sredstva ćemo tražiti i iz drugih izvora”, najavila je Ganićeva.

Kada je riječ o finansijskim efektima, u studiji je navedena procjena da jedna KM ostvarena u turizmu stvara 1,5 KM u ostalim djelatnostima.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender