26. 09. 2021.
Vukovar izbacuje ćirilicu!

Skinuta još jedna ploča sa ćirilicom

“Ni postavljanje dvojezičnih ploča na visinu od tri metra od tla nije pomoglo – u Vukovaru ćirilične ploče i dalje nestaju”, piše hrvatski portal “Indeks”.

Dvojezične table prvi put su, u skladu sa Ustavnim zakonom o poštovanju prava manjina u Vukovaru, postavljene prije više od mjesec dana na više zgrada lokalne samouprave. Te table su više puta uklanjanje ili uništavane.

Ploče sa ćiriličnim natpisima prije nekoliko dana u Vukovaru su postavljene na zgrade u kojima se nalaze županijske i opštinske pravosudne institucije.

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Briselu da sa protivnicima ćirilice u Vukovaru nije postigao nikakav sporazum u vezi sa dvojezičnim tablama, već da je imao samo “ljudski razgovor” u kome je pokušao da im obasni zašto je važno poštovati Zakon o pravima nacionalnih manjina.

Za ponedjeljak, 28. oktobar, zakazan je novi razgovor protivnika ćirilice s Milanovićem.

Vukovarski veterani okupljeni oko takozvanog štaba za odbranu Vukovara najavili su da će premijeru Hrvatske postaviti ultimatum – ili uklanjanje ćiriličnih tabli ili prekid pregovora.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender