24. 10. 2021.

Tajland: Zaplijena miliona tableta

Zvaničnik policije Somjot Pumpanmuang je izjavio da su pripadnici snaga za borbu protiv narkotika sinoć uhapsili osumnjičenog dilera droge sa tri miliona tableta metamfetamina u provinciji Petčabun u centralnim delovima zemlje.

On je rekao da su prošle nedjelje uhapšene još dvije osobe kod kojih je pronadjeno 2,3 miliona tableta metamfetamina. Sve tri osobe pripadaju, kako se sumnja, istoj mreži krijumčara droge, prenijela je agencija AP. Vrijednost zaplijene nije saopštena.

Vlasti su navele da je droga prošvercovana iz Mjanmara preko Laosa. Region, poznat kao Zlatni trougao, koji se nalazi na granici Tajlanda, Mjanamara i Laosa, već dugo je veliki centar trgovine opijumom, a od nedavno i metamfetaminom.

Prema podacima Kancelarije UN za drogu i kriminal, u tom regionu se svake godine proizvede najmanje 1,4 miliona tableta čija ulična vrijednost iznosi 8,5 milijardi dolara.

Droga se, uglavnom, proizvodi u izolovanim mobilnim laboratorijama sakrivenim u šumama države Šan u Mjanmaru, koja je drugi najveći izvor opijuma u svijetu poslije Avganistana.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender