20. 10. 2021.

“Tražim hitno izvinjenje Erdogana”

Poruka turskog premijera Erdogana je nediplomatska. Takve riječi, izrečene u Prizrenu, sigurno ne doprinose političkoj stabilnosti na Kosovu i Metohiji, niti vraćaju povjerenje između Srba i Albanaca”, rekao je Dačić za “Novosti”.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo je ranije jučerašnju izjavu turskog premijera Redžepa Tajipa Ergodana na Kosovu i Metohji saopštivši da takve izjave ne mogu biti prihvaćene kao prijateljske i da odstupaju od uvjeravanja koja zvaničnici u Beogradu dobijaju u kontaktu sa turskim kolegama.

“Dušanov grad je vjerovatno najneprimjerenije mjesto za takve izjave. Svako u svijetu zna da je Kosovo srpska riječ i srpska teritorija, čak i oni koji su priznali tu kvazi državu”, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Erdogan je tokom posjete Prizrenu izjavio da je “Kosovo Turska, a Turska Kosovo”. Kosovo i turski narod imaju istu istoriju i civilizaciju, rekao je Erdogan i dodao da “jezici, religija, lica mogu biti drugačiji” ali da smo svi “djeca iste zemlje”.

“Kad dođem na Kosovo osjećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i mi ćemo nastaviti da pomažemo Kosovo”, rekao je Erdogan, prenijela je agencija ATA.

Vučić: Izjava je veliki skandal

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da Kosovo nije Turska i traži hitno izvinjenje od premijera Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi RTS.

“Smatram da je ta izjava veliki skandal i tražim hitno javno izvinjenje Turske i njenog premijera Erdogana. To je nedopustivo ponašanje u međunarodnim odnosima i treba vidjeti kakve će biti reakcije drugih zemalja”, rekao je Vučić iz Tel Aviva za “Naše novine” i naglasio da Erdogan vrlo dobro zna “da Kosovo nije tursko još od balkanskih ratova”, prenosi RTS.

Vučić kaže da Erdoganova izjava samo pokazuje kakve su stvarne namjere nekih zemalja u okruženju.

“Mnogi se skrivaju iza lijepih reči, ali je bilo potrebno da prorade emocije, da shvatimo kakvi se interesi kriju iza kulisa”, rekao je Vučić.

Vicepremijer je dodao da Srbija treba da reaguje oštro, ali razumno. “Naš je zadatak da djelujemo racionalno, ali da sa druge strane učinimo sve da ovakve i slične izjave naiđu na široku osudu međuunarodne zajednice”, istakao je Vučić.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender