26. 09. 2021.

Ugljevik: Prikupljeno oko 400 doza krvi

U šestočasovnoj akciji prikupljeno je oko 400 boca krvi, koje će biti predate Centru za transfuzijsku medicinu Bijeljina.

Načelnik Centra za transfuzijsku medicinu Bijeljina Snežana Gegić rekla je da je ovo tradicionalna akcija koju organizuje Društvo dobrovoljnih davalaca krvi /DDDK/ “Rudar” iz Ugljevika, rekorder po broju davalaca u jednoj akciji.

“Mi smo, s druge strane, rekorderi u broju uzetih doza na terenu u jednom danu u Republici Srpskoj. Za ovu akciju najavljeno je 350 davalaca, a do sada je krv dalo njih 390. Spremni smo da na terenu ostanemo i duže ako bude potrebe”, navela je Gegićeva.

Ona je napomenula da je u humanitarnoj akciji, koju je “Rudar” iz Ugljevika organizovao u martu, krv dalo 390 dobrovoljenih davalaca.

Gegićeva je navela da u ovakvim akcijama maksimalno bude prikupljeno oko 100 boca krvi, te istakla da je ovo društvo veoma dobar organizator i da to rade najbolje u Srpskoj, pa čak i u regionu.

Ona je dodala da su angažovani svi zaposleni u Centru, da bi ova akcija bila provedena na najbolji način.

DDDK “Rudar” svake godine organizuje tri redovne akcije koje okupe veliki broj dobrovoljnih davalaca, a današnja akcija realizovana je u okviru obilježavanja krsne slave opštine – Svete Petke.

Dobrovoljni davaoci krvi su, nakon akcije, položili vijence i cvijeće na spomenik poginulim borcima u Ugljeviku.

Ovo humanitarno društvo osnovano je 1982. godine, a nakon rata rad je obnovilo 1996. godine.

Ugljevičko humanitarno društvo jedno je od najorganizovanijih društava u Republici Srpskoj, ima oko 800 članova, a proteklih nekoliko godina drži rekord u prikupljenim bocama krvi.

Prošle godine, u okviru iste akcije povodom slave opštine, davaoci su obezbijedili 223 doze krvi, koje su darovane Centru za transfuzijsku medicinu u Bijeljini.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender