16. 10. 2021.

Amerika prisluškivala Merkelovu deset godina?!

Gnjev Njemačke poslije saznanja da je američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prisluškivala telefon Merkelove, imala je za posljedicu da je šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele pozvao na razgovor ambasadora SAD u Berlinu Džona Emersona, što je, kako ocenjuju analitičari, u njemačko-američkim odnosima neobičan čin.

– Vestervele će lično sresti ambasadora – prenosi njemački politički nedjeljnik “Špigel” saznanja iz Ministarstva inostranih poslova, a analitičari kažu da to ukazuje sa koliko ozbiljnosti njemačka vlada shvata  slučaj prisluškivanja.

“Špigel” navodi da NSA slušala telefon Merkelove od 2002. godine – pod oznakom – GE kancelarka Merkel – i da je to bilo na snazi i nekoliko nedjelja prije nego što je američki predsjednik Obama u junu posjetio Berlin, prenio je Rojters.

U dokumentu Specijalne službe NSA, koji prenosi “Špigel”, ta obavještajna agencija navodi da “nema zakonski registrovani špijunski ogranak” u američkoj ambasadi u Berlinu, što bi, ako bi se ispostavilo da je bilo tako, dovelo do “ozbiljnih problema u odnosima SAD i drugih vlada”, prenio je Rojters.

Citirajući tajni dokument iz 2010, “Špigel” piše da takozvani špijunski ogranci ove vrste, postoje na najmanje 80 lokacija širom svijeta.

“Špigel”, međutim, dodaje, da nije jasno da li je Specijalna služba NSA snimala cijele razgovore ili samo podatke o pozivima.

Njemačke političke partije su, povodom sazanja da su Amerikanci prisluškivali telefon Merkelove, reagovale kritički, bjesno i uznemireno, zahtijevajući od svojih transatlanskih partnera sveobuhvatno objašnjenje cijelog slučaja koji, kako se ocjenjuje, prijeti da izazove diplomatsku krizu u bilateralnim odnosima.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender