16. 10. 2021.
Jovankine stvari pripašće porodici, vila ostaje državi!

Sahrana Јovanke Broz

Јovanka Broz bila je potpukovnik ЈNA i nosilac Partizanske spomenice 1941. i to je razlog zbog koga će sahrana biti obavljena uz plotun i sve vojne počasti.

Pored predstavnika državnog vrha, sahrani će prisustvovati članovi diplomatskog kora i stranih delegacija, a pored premijera Dačića, od Јovanke Broz oprostiće se u ime porodice njen sestrić Goran Aleksić i predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

1

Kovčeg sa posmrtnim ostacima poći će sa Centralnog groblja i u 10 sati biće postavljan ispred “Kuće cvijeća”, a sat kasnije za građane će biti otvorene glavne kapije u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića.

U podne je predviđeno obraćanje premijera, zatim Zečevića i Aleksića, a pola sata kasnije će mjesto gardista pored kovčega zauzeti počasna straža Šeste ličke divizije.

Građani će zatim u mimohodu moći da obiđu grob na kojem će biti postavljena ploča od bijelog vjenčačkog mermera.

2

Na ploči će, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, biti ispisano “Јovanka Broz 1924-2013”.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim LJajić izjavio je ranije da će sahrana biti obavljena “bez velike pompe, gužve i velikih troškova”, ali da će “u svakom slučaju to biti sahrana koja dolikuje ženi koja je bila prva dama nekadašnje države”.

3

“To je najmanje što smo mogli u ovim okolnostima da uradimo”, rekao je LJajić.

Do sada je potvrđen dolazak na sahranu više delegacija, među kojima su delegacija Srba iz Hrvatske, koju će predvoditi poslanik Milorad Pupovac, delegacija Crne Gore u kojoj će, pored ambasadora Igora Јovovića biti i predstavnici SUBNOR, zatim bivši ambasador u Beogradu Anka Vojvodić i Sofija Klikovac.

Dolazak na sahranu je najavilo i više delegacija antifašističkih i boračkih organizacija iz okruženja, kao što su delegacije Јugoslovenskog centra “Tito” iz Beograda, društava “Ј. B. Tito” iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Јajca, KP Hrvatske, Udruženja građana “Ј. B. Tito” iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije…

Јovanka Broz je preminula u nedelju u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender