20. 10. 2021.

Deset razloga za svakodnevno konzumiranje voća

1. Hidratacija

Meko ili tvrdo, žuto ili zeleno… svako voće se sastoji uglavnom od vode. S obzirom na to ljudsko tijelo čini 70 odsto vode, jasno vam je koliko je važno za naše zdravlje da unosimo dovoljne količine tečnosti. Svježe voće je jedan od najboljih izvora, kao i cijeđeno.

2 . Hrana za mozak

Ako ne možete da se sjetite gdje ste ostavili ključeve od stana, gdje ste parkirali automobil, kada je vašem prijatelju rođendan… svakodnevno konzumiranje najmanje 200 grama voća će povoljno uticati na vašu memoriju. Voće spada u najbolju hranu za mozak, pokazala su brojna istraživanja.

3. Zdravo tijelo

Zahvaljujući vitaminima i mineralima koje voće sadrži, moglo bi se reći da spada u prirodne lijekove. Već vam je poznato da jedna jabuka dnevno, na primjer, čuva naše zube i desni, da poboljšava imunitet. Citrusno voće je posebno blagotvorno tokom zime, zahvaljujući vitaminu C koji nas čuva od prehlade i gripa, a bobičasto voće je izvor gvožđa.

4. Lijepo lice

Voće je dvostruki saveznik naše ljepote – kada ga jedemo i kada ga nanosimo na kožu lica. Tako, na primjer, flavonoid u grožđu čisti organizam od toksina i povoljno utiče na kožu. Maska od izgnječene lubenice daje vlagu, a rendana jabuka je odlična za masnu kožu. Svako voće možete da “podijelite” sa svojim licem – malo grickajte, malo stavite kao masku.

5. Dobro varenje

Voće je bogato vlaknima zbog čega je sastavni dio uravnoteženog načina ishrane. Zahvaljujući namirnicama bogatim vlaknima izbjegavamo određene bolesti, kao što su visok krvni pritisak, ali i bolesti organa za varenje. Većina voća ubrzava varenje i izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

6. Bez masti i lošeg holesterola

Za razliku od mesa i mliječnih proizvoda, voće možete da jedete svakodnevno bez straha da ćete začepiti vaše arterije. Voće sadrži šećer i zbog toga ne treba pretjerivati ukoliko imate dijabetes, ali u svakom drugom slučaju voće je najbolji izbor.

7. Popravlja raspoloženje

Zdravo tijelo, lijepa koža, bolji imunitet, šta vam još treba da biste se osjećali dobro? Sočni ukusi, neodoljivi mirisi, neponovljive boje i oblici kakve samo priroda može da nam podari, takođe ćete naći u voću i time uticati na svoje dobro raspoloženje.

8. Čuva okolinu

Riba je takođe zdrava, ali i delfinima treba tunjevina, a đubre koje nastaje uzgajanjem životinja za ljudsku ishranu, ozbiljno šteti našoj okolini. Sa voćem nije tako – konzumiranje jabuka, grožđa, ananasa… ne postavlja pred nas etičke i ekološke nedoumice.

9. Nije skupo

Naravno da može da bude skupo ukoliko nije sa domaćeg podneblja, ako je tropsko, stiglo na naše tržište iz dalekih zemalja. Ako nemate novac za takvo voće, navalite na domaće i znajte da ono ne mora da bude krupno i “bez mane” da bi bilo zdravo. U narodu se kaže – “crvi idu samo na neprskane jabuke”.

10. Dobro za dijetu

Pokušajte jednom nedjeljno da budete samo na voću. Jedite po 300 grama za svaki obrok, a između toga dosta vode. Čaj ili kafa ujutru su dozvoljeni. Oni koji su izdržali, a nije teško ako odaberete voće koje vam najviše prija, ili kombinujete nekoliko, kažu da su se sutradan osjećali fenomenalno.

Izvor: Mondo

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender