25. 10. 2021.

Lavrov o Siriji sa UN, SAD i FR

Itar-Tass je javio da su Lavrov i Keri razmotrili rusko-američku saradnju na pripremi međunarodne konferencije “Ženeva-2”, koja bi kako se očekuje, mogla da bude održana krajem novembra.

Tačan datum još nije određen a 5. novembra u Ženevi biće održan konsultativni sastanak Rusija-SAD-UN, podsjeća ruska agencija.

Tokom telefonskog razgovora ruski ministar inostranih poslova se sa Brahimijem dogovorio da se nastavi zajednički rad na sazivanju konferencije, između ostalog i 5. novembra.

“Specijalni izaslanik informisao je ministra o svom putovanju u nekoliko država Bliskog i Srednjeg istoka i kontaktima u vezi sa pripremom za održavanje međunarodne konferencije o Siriji”, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Lavrov je, kako se navodi, naročito naglasio važnost nastavka specijalnog izaslanika za Siriju na formiranju jedinstvene reprezentativne delegacije sirijske opozicije radi razgovora sa vladinom delegacijom, i neophodnost obezbjeđivanja učešća svih ključnih regionalnih država na konferenciji.

Trilateralni sastanak sazvao je Brahimi, koji će se 5. novembra dana sresti sa predstavnicima preostalih zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN – Kine, Velike Britanije i Francuske.

Lavrov je, kako je juče javila agencija RIA Novosti, u telefonskom razgovoru sa francuskim ministrom spoljnih poslova razmotrio situaciju u Siriji.

“Tokom razgovora razmotreno je nekoliko međunarodnih problema od zajedničkog interesa, uključujući situaciju o Siriji”, šaopštilo je rusko Ministarstvo a prenosi ta agencija.

RIA Novosti podsjeća da se kriza u Siriji zaoštrila poslije vesti o hemijskom napadu kod Damaska 21. avgusta, nakon čega su SAD, Francuska i Velika Britanija optužili vlasti za primjenu hemijskog oružja.

Rusija je inicirala stavljanje arsenala sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu a trenutno se vode pripreme za sazivanje konferencije o mirnom rješavanju konflikta na rusko-američku inicijativu.

Od izbijanja sukoba u Siriji do sada je poginulo više od 100.000 ljudi a više od dva miliona je bilo prinuđeno da pobjegne u susedne zemlje – Jordan, Liban, Tursku, Irak i Egipat.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender