Lisabon: Marš protiv mjera štednje

AFP navodi da je protest održan protiv smanjenja zarada i reformi javnog sektora, a poslije saopštavanja budžeta za narednu godinu.

Miran marš održan je od centra grada do zgrade parlamenta u Lisabon, a šetnje su održane i u gradu na sjeveru Portu i još 12 drugih gradova, na protestu poznatom među građanima kao “Gubi se Trojko!”.

“Trojku” predstavljaju Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, koji su Portugaliji odobrili program spasa za sprečavanje finansijskog kolapsa prezadužene zemlje, a zauzvrat tražili ekonomske reforme koje bi dovele do smanjenja javnog deficita.

Demonstranti su u Lisabonu nosili su transparente na kojima su pozivali vladu da podnese ostavku i na održavanje referenduma o članstvu u zoni evra, sa porukom “Ne Trojci, ne gladi”.

Organizatori su saopštili da je “jedini cilj politike štednje smanjenje zarada i penzija, osiromašenje stanovništva i demontiranje javnih službi”.

Frans pres navodi da je ovaj marš u Lisabonu bio malobrojniji od ranija dva, na kojima su učestvovale stotine hiljada ljudi.

Konzervativna portugalska vlada saopštila je ovog mjeseca da će u okviru budžetske politike dalje “rezati” zarade u javnom sektoru i penzije radi uštede 3,9 milijardi evra.

Sindikati su radnike javnog sektora pozvali na štrajk 8. novembra, a vlada ne pokazuje znake promjene kursa uprkost protestima, navodi AFP.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender