23. 09. 2021.
Inicirati nove razgovore sa socijalnim partnerima

Nad ozrenskim Srbima izvršen zločin ravan genocidu

Đokić je istakao da mu je čast da prisustvuje današnjem osveštanju Spomen-obilježja za 128 poginulih srpskih boraca nekadašnje Treće ozrenske lake brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, bataljon “Rudine”, koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku, te za 23 civilne žrtve rata srpske nacionalnosti iz maglajskih i zavidovićkih naselja.

Ministar Đokić izrazio je zadovoljnstvo što je Vlada Republike Srpske imala čast da kroz finansijsku pomoć učestvuje u izgradnji ovog spomenika, naglasivši da ovakvi skupovi doprinose da žrtve ne budu zaboravljene, a počinioci zločina budu pozvani na odgovornost.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić izjavio je da je srpsko stanovništvo u rijetko naseljenim povratničkim naseljima i dalje bezbjednosno ugroženo prisustvom mudžahedina na ovom području.

“Tamo gdje ima mudžahedina nikada nije sigurno, bez obzira što vlasti Federacije BiH /FBiH/ garantuju bezbjednost srpskom stanovništvu”, naglasio je Okolić.

Spomenik za 128 poginulih srpskih boraca i 23 civilne žrtve rata srpske nacionalnosti iz maglajskih i zavidovićkih naselja otkrili su ministar rada i boračko–invalidske zaštite Petar Đokić i predsjednik građevinskog odbora za izgradnju spomenika Ratko Močić.

Osveštanju i otkrivanju spomenika u Donjoj Bočinji prisustvovali su i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić, predstavnici Republičke organizacije porodica poginulih, nestalih i zarobljenih civila, Udruženja odlikovanih boraca medaljom “Miloš Obilić”, te Boračke organizacija Republike Srpske.

Svečanosti otkrivanja spomenika prisustvovali su i dobojski odbornici, predstavnici Gradskog odbora Socijalističke partije Doboj i brojne zvanice iz političkog i privredog života.

Parastos za ubijene Srbe sa područja naselja Ulišnjak, Krsno Polje, Bakotić, Gornja i Donja Bočinja i Dolac služen je danas, na praznik posvećen Svetoj Petki, koji je i slava crkve u Donjoj Bočinji.

Masovno stradanje srpskog stanovništva na području Udrima, Vozuće i Ozrena tokom proteklog rata, kada je stradalo oko 1.200, a ranjeno 5.000 srpskih boraca, dogodilo se između 10. i 24. septembra 1995. godine tokom ofanzive Prvog, Drugog i Trećeg korpusa  Armije BiH, HVO-a, NATO snaga za brze intervencije i odreda “El mudžahid”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender