24. 10. 2021.

Nestalo lijeka za srčane bolesnike

Imam problema sa srcem i uz mnogobrojne lijekove, ljekar mi je propisao i obavezno da uzimam tablete “pronison” od 20 miligrama. Već sedam dana ne mogu da ih pronađem ni u jednoj apoteci, zbog čega sam prijatelju u Beogradu rekao da mi ih pošalje – rekao je Banjalučanin Nikola Marić.

Lijek “pronizon” je kortikosteroid koji se koristi za mnogobrojne bolesti, a kojeg kako su i u apotekama potvrdili nemaju već danima, a čija je cijena bila oko pet maraka.

Ipak, u Fondu zdravstvenog osiguranja RS rekli su da pacijenti nemaju razloga za zabrinutost, jer su apoteke, kako je Fondu potvrđeno, u dovoljnim količinama snabdjevene lijekovima drugog proizvođača.

– U dovoljnim količina ima lijeka istog hemijskog sastava, samo što ga proizvodi “Bosnalijek” – istakli su u FZO.

I u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH rekli su da se ne treba plašiti nestašice lijekova.

– Pretpostavljamo da je razlog nedostatka lijekova “Galenike”, aktuelna poslovna problematika u fabrici. Ipak, veliki broj njihovih lijekova ima svoje paralele tako da nema bojazni od nestašice – rekla je direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša.

Grubiša je dodala da je “pronizon” sintetski hormonski preparat, a na tržištu BiH je registrovan lijek “nizon” proizvođača “Bosnalijek” koji kao aktivnu supstancu sadrži prednizon u dozi od pet miligrama.

U “Galenici” su prošle sedmice rekli da je njihov račun blokiran zbog duga od 80 miliona dinara, i da je zbog toga ugrožena likvidnost kompanije i dovedeno u pitanje snabdijevanja lijekovima, ali isključivo u Srbiji.

– Na tržištu BiH nema razloga za paniku jer zaliha naših lijekova ima za idućih šest mjeseci – rekli su tada u “Galenici”. Međutim, u petak nismo uspjeli da dobijemo komentar kako je došlo do toga da njihovi lijekovi već nestaju sa rafa u apotekama u Srpskoj.

Najtraženiji lijekovi

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, do kraja jula ove godine najčešći lijekovi proizvođača “Galenika” bili su “glaumol” kapi za oči, “glioral” za smanjenje šećera u krvi, te “ksalol” za smirenje.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender