22. 10. 2021.

Obama lično obaviješten o prisluškivanju Merkelove

List se poziva na izjave izvora iz američkih obavještajnih agencija, koji su rekli da je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/ Kit Alekgzander 2010. godine obavijestio Obamu o operaciji protiv Merkelove.

“Obama nije obustavio operaciju već je dozvolio da se nastavi”, rekao je višerangirani zvaničnik NSA.

U današnjem izdanju njemačkog magazina “Špigl” navodi se da su SAD prisluškivale mobilni telefon kancelara Angele Merkel od 2002. godine.

NJemački magazin piše da je to podatak iz tajnih dokumenata Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/ u kojima se od 2002. godine vidi broj telefona Merkelove, čak i prije nego što je postala kancelar.

Merkelova je sredinom sedmice razgovarala sa američkim predsjednikom Barakom Obamom nakon što je u medijima objavljena informacija da je njen mobilni telefon prisluškivala Agencija za nacionalnu bezbjednost /NSA/.

Njemački dnevnik “Frankfurter algemajne zontagcajtung” pisao je da je Obama tokom razgovora Merkelovoj rekao da mu nije poznato da je njen telefon prisluškivan. List nije imenovao svoje izvore.

“Špigl” je naveo da je Obama Merkelovoj poručio da bi je obavijestio da je informisan o operaciji koju bi odmah zaustavio.

Drugi mediji pisali su da je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Suzan Rajs njemačkim zvaničnicima rekla da Obama nije znao ništa o špijunaži.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender