22. 10. 2021.
Oduzeta roba vrijedna oko 100.000 KM

Oduzeta roba vrijedna 120.000 maraka

U kontroli kontejnerske pošiljke iz Kine u Carinskoj ispostavi Tuzla otkriveno je 1.200 pari patika, gdje je detaljnim pregledom utvrđeno da je riječ o patikama marke “najk merkjurial” /Nike Mercurial/, a koje je uvoznik iz distrikta Brčko pokušao da uveze u carinsko područje BiH, saopšteno je iz UIO BiH.

S obzirom da se radi o zaštićenom robnom žigu, postupajući po službenoj dužnosti Carinska ispostava Tuzla pismeno se obratila pravnom zastupniku kompanije “Najk” za BiH s ciljem daljeg postupanja prema odredbama Zakona o pečatu u BiH.

Otkriven je i novi modalitet prevare od strane uvoznika koji na prostor BiH nastoje uvesti krivotvorenu robu. Naime, na patikama su primijećene neobične oznake koje su asocirale na robni znak “najk”, navodi se u saopštenju.

Na đonu patika je bio vidljiv utisnut natpis “merkjurial” što je dodatno asociralo da patike tog naziva ima samo “najk”.

Uočeno je da neobičan znak koji se nalazio sa lijeve i desne strane patika nije ni zalijepljen na patiku, niti je ofarban. Blagim struganjem počeo je da otpada i da se ispod pojavljuje znak crne boje, zaštićene robne marke “najk”.

Na Graničnom prelazu Pavlovića most, zbog utvrđenih carinskih prekršaja od nekoliko lica oduzeta je razna roba u vrijednosti od 20.000 KM.

Radilo se o 13.056 komada samljepljivih etiketa raznih robnih marki “najk”, “fila”, “puma” i “adidas”.

Jedno lice je pokušalo da nezakonito uveze u BiH bez prijavljivanja carinskim organima raznu kožu i metalne ukrase, trake i ljepilo za obuću.

Privremeno su oduzete i i razne teksas jakne koje nisu bile prijavljene za uvozne carinjenje.

Lica koja su počinila carinske prekršaje predata su u nadležnost Prekršajnog odjeljenja Osnovnog suda u Bijeljini.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender