18. 10. 2021.

Predajom Otvorene knjige Kini zvanično zatvoren Sajam knjiga

Ambasador Poljske Andžej Jasinovski je u ime ovogodišnjeg gosta Poljske, uručio Otvorenu knjigu ambasadoru Kine Džangu Vansjueu.

Jasinovski se uoči predaje Otvorene knjige prisjetio da je sajam knjiga prije četiri godine, kada je prvi put došao u Beograd, bio prva manifestacija na kojoj je učestvovao i da tada nije ni sanjao da će Poljska biti počasni gost Sajma knjiga.

Tada sam znao da je kada je riječ o kulturi situacija svuda teška, ali sam shvatio da u Srbiji kultura ne stoji tako loše, rekao je Jasinovski.

On je izrazio zadovoljstvo što je Srbija otvorena za različite književnosti i kulture što se potvrđuje i time da će Kina iduće godine biti počasni gost jedne od najljepših manifestacija vezanih za knjigu.

Kineski ambasador izrazio je nadu da će Kina dogodine organizovati sajam koji će biti uspješan kao i ovaj, 58. po redu, i ocjenio da će sajam knjiga biti prilika da se produbi intenzivna saradnja i razumevanje Kine i Srbije, da se pokažu kako izuzetna istorija i civilizacija Kine tako i njen razvoj.

Predsjednik Organizacionog odbora Sajma knjiga Željko Ožegović ocjenio je da je ovogodišnji sajam bio bolji, sa više izlagača, novinara, programa i dodao da je u akciji prikupljanja knjiga za biblioteke sakupljeno oko 2200 knjiga da da je uvjeren da će ih do kraja dana, do kada su sajamske kapije otvorene, biti još.

Ožegović je naglasio da je prema preliminarnim procjenama posetilaca ove godine bilo više nego prethodne ali da će se zvanične cifre znati kasnije.

Predaja Otvorene knjige u Sali Slobodan Selenić upriličena je poslije uručenja novinarskih nagrada najboljem izdavaču “Vulkanu” i najprofesionalnijem “Geopoetici”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender