Protest protiv NSA: Hvala Snoudenu

Organizatori skupa predali su u Kongresu peticiju kojom se traži obustavljanje dosadašnje prakse.

Skup u američkoj prestonici organizovan je povodom dvanaeste godišnjice od usvajanja zakona, kada je poslije teroristički napada na SAD 2001. godine, pooštren nadzor nad svim vrstama komunikacija u Americi.

Demonstranti su nosili transparente “Zaustavite prismotru”, “Hvala Evdardu Snoudenu”, “Ne za NSA špijuniranje”, uzvikujući parole protiv obavještajnih službi SAD.

Na skupu je učestvovalo više od sto organizacija za zaštitu ljudskih prava – od grupe “Slobodna štampa”, preko Savjeta za Američko-islamske odnose, do Pokreta Okupiraj Vol Strit.

Dejvid Sigal, direktor grupe “Demand Progreš”, rekao je, obraćajući se prisutnima, da je skup važan da bi se vidjelo da postoji opozicija prema mjerama koje sprovodi obavještajna zajednica.

2

Ova grupa je, uz pomoć nekoliko kongresmena, ljetos uspjela da izdejstvuje da se glasa o zakonu kojim bi bilo ograničeno obimno prikupljanje podataka pri internet nadzoru, već bi mjere bile usmjerene samo prema pojedincima za koje postoji osnovana sumnja da su povezani sa terorizmom.

Iako zakon, tijesnom većinom, nije prošao (205 za, 217 protiv), oni najavljuju lobiranje za nove zakonske inicijative.

Jedan od učesnika protesta Dejv Miler (56), koji je na skup došao iz Ročestera u državi Njujork, rekao je da vlast u Vašingtonu želi još veću kontrolu i moć.

“Šta god da nam kažu mi smo na putu ka uvođenju tiranije”, dodao je Miler.

3

Holms Vilson iz Masačusetsa nosio je tokom protesta traku oblijepljenu oko usta i transparent “Špijuniranje je cenzura”, a okupljenim novinarima je rekao da je uplašen mogućnostima koje Amerika ima za špijuniranje cijelog svijeta.

“Za svakog od nas znaju koga poznaje, sa kim je povezan i gdje se nalazi u određenom trenutku. Biće samo još gore”, zaključio je Vilson.

Američka administracija se posljednjih dana našla ne samo na udaru domaće javnosti, već i svojih najbližih saveznika – Njemačke i Francuske, nakon što su mediji u tim zemljama objavili podatke da je NSA pratila komunikaciju 35 svjetskih lidera među kojima je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender