22. 10. 2021.

Radojičić: Razgovarano o mogućnostima saradnje sa Francuskom

“Razgovarali smo o seriji oblasti koje bi mogle biti interesantne i jednoj i drugoj strani. U ovom momentu sve je to u domenu ispitivanja mogućnosti”, rekao je Radojičić.

On je naveo da specijalni francuski izaslanik za Balkan planira da posjeti BiH do kraja godine, te da ga je pozvao da posjeti i Banjaluku.

“Pozvali smo ga da dođe u Banjaluku i da sa našim vlastima razgovara o onim oblastima koje su interesantne za Francusku, a koje bi mogle biti i nama”, rekao je Radojičić.

Rezimirajući trodnevnu posjetu Parizu, Radojičić je rekao da je ona imala političku i ekonomsku dimenziju.

“Imali smo priliku da parlamentarcima, predstavnicima Ministarstva inostranih poslova i specijalnom izaslaniku za Balkan uživo prenesemo sve naše stavove koji se tiču pitanja “Sejdić-Finci”, mehanizma koordinacije, reforme pravosuđa, evropskog puta i niza drugih lokalnih tema”, rekao je Radojičić.

Osim toga, kaže Radojičić, ovo je bila prilika da se razgovara i o zainteresovanosti za neke nove konkretne projekte u oblasti ekonomije i obrazovanja.

“Čini se da se Francuska želi vratiti na Balkan i ojačati prisustvo na obrazovnom, političkom i ekonomskom nivou. Vidjećemo šta će od toga biti konkretizovano i od interesa i za jednu i za drugu stranu”, rekao je Radojičić.

On je dodao da je nova francuska zainteresovanost za Balkan vidljiva i nakon posjete Predsjedništva BiH Parizu i učešća francuskog premijera Fransoa Olanda na sastanku šefova država Balkana u Sloveniji.

“Nakon toga imenovan je i novi specijalni francuski izaslanik za Balkan, koji se interesuje i za politiku, ali više za ekonomske teme”, rekao je Radojičić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske susretom sa Rišarom završio je trodnevnu posjetu Parizu, tokom koje je imao sastanke sa francuskim parlamentarcima i predstavnicima Ministarstva inostranih poslova.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender