19. 10. 2021.

Saša Ruseva: Nisam prodala Mariju, želim je nazad

Romkinja iz Bugarske Saša Ruseva (35) je privatnoj televizijskoj stanici TV7, u prvom javnom obraćanju nakon što je analiza DNK potvrdila da je ona majka plavokose djevojčice, rekla da nije prodala djevojčicu i da je “napravila grešku”.

“Dala sam je, napravila sam grešku, ali nisam uzela novac. Želim nazad svoju Mariju! Ja sam joj majka, kako mogu da je ne želim. Ne interesuje me šta drugi kažu. Želim da Marija ponovo bude sa mnom”, istakla je Ruseva kroz plač, a prenijela  agencija AFP.

Ruseva je kazala da je Mariju rodila u Lamiji i da je odgajala sedam mjeseci.

“Onda sam morala da se vratim u Bugarsku da se brinem o ostaloj djeci, pošto se moja najstarija kćerka, koja je to činila, udala”, navela je Ruseva.

Ona je dodala da nije mogla da sa sobom povede bebu, jer nije imala potrebna dokumenta.

“Jedna mlada žena došla je kod mene i rekla: ‘Ja nemam djece. Daj je meni. Brinuću se o njoj kao što bi i ti. Vrati se u Grčku i vodi je kad budeš mogla'”, rekla je Ruseva.

Ruseva je kazala da je potom rodila još dvoje djece i da nije mogla da se vrati, jer nije imala novca.

Sa svojim mentalno oboljelim mužem Atanasom (38), Saša ima još devetoro djece, od kojih je petoro svijetle puti i kose.

“Nisam kriminalac”, naglasila je Ruseva, dodajući da se ne plaši što bi mogla da završi u zatvoru.

Ukoliko bude proglašena krivom za prodaju kćerke, Ruseva bi mogla dobiti zatvorsku kaznu do šest godina.

Da Rusevi nisu prodali Mariju tvrdi i njihova najstarija, takođe plavokosa, kćerka, Katja koja u Gurkovu, gradu u centralnim dijelovima Bugarske, živi sa suprugom i dvoje djece.

“Brinula sam o osmoro braće i sestara kada su moji roditelji radili u Grčkoj. Kada su se vratili, mama mi je rekla da su tamo ostavili bebu. Ona nije imala novca da plati za njen pasoš”, kazala je Katja (20).

Saša Ruseva je sada pod istragom zbog navodne prodaje Marije 2009. godine, koja se trenutno nalazi u atinskoj dobrotvornoj organizaciji “Osmjeh djeteta”.

Porodica Ruseva živi na ulazu u mjestašce Nikolajevo u centralnoj Bugarskoj, u straćari punoj smeća, bez vode, u jednoj prostoriji s petoro od svoje desetoro dece.

Rođak Ruseve ispričao je da su ona i njen muž “na crno radili u Grčkoj, na plantažama bibera i maslina. Kada je njihova kćerka rođena, nisu imali potrebna dokumenta da bi je poveli u Bugarsku. To mnogo košta. Zato su je ostavili u drugoj porodici”.

Ovaj par je nezaposlen i živi od socijalne pomoći i povremenih poslova.

Plava kosa i svijetla put Marije je rezultat gena za albinizam, prisutnog i kod još neke djece para bugarskih Roma koji su njeni roditelji, tvrde ljekari.

Profesorka medicinske akademije u Sofiji Draga Tončeva rekla je za AFP da je albinizam posljedica rijetkog genetskog poremećaja koji karakterišu nedostatak pigmentacije kože, očiju i kose.

Prema njenim riječima, albinizam je rezultat genetskih karakteristika koje se sa roditelja prenose na djecu. Takve osobe najčešće imaju veoma bijelu kožu koja je izuzetno osjetljiva na sunce, kao i crvenkaste ili blijedoplave oči, obrve i trepavice, objasnila je Tončeva.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender