22. 10. 2021.

Danas o zahtjevu SDS-a za hitno usvajanje dopuna izbornog zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da se sutra, u nastavku sjednice, odredi o zahtjevu poslanika Kluba SDS-a da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH.

Ovim prijedlogom predviđeno je da Izborni zakon BiH bude usklađen sa odlukom Ustavnog suda BiH da nazivi opština u Republici Srpskoj budu u skladu sa njihovim nazivima utvrđenim pozitivnim entitetskim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, koji je donesen u okviru ustavne nadležnosti entiteta.

Rješenjem Ustavnog suda BiH odredba člana 9.3 Izbornog zakona BiH prestala je da važi 13. februara ove godine, zbog čega nije moguće raspisati izbore za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Novim članom 9.3 provodi se odluka Ustavnog suda BiH na način da su nazivi opština u Srpskoj usklađeni sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

U nastavku sjednice, koja je prekinuta četvrtak, 24. oktobra, pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, s mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender