16. 10. 2021.

“Zagreb da se javno izvini zbog zadržavanja poslanika Skupštine Srbije”

Koalicija, čiji je predsjednik Linta, od Ministarstva spoljnih poslova Srbije traži da hitno uputi zvanični protest Ministarstvu inostranih poslova Hrvatske i zatraži objašnjenje zbog čega je hrvatska policija zadržala 50 minuta srpske poslanike Čotrića i Lintu.

Ova koalicija smatra ponižavajućom i neprihvatljivom izjavu portparola hrvatske policije Jelene Bikić da je granična kontrola u slučaju Linte trajala, s obzirom da je Hrvatska članica EU.

“Navedenom izjavom hrvatska policija šalje jasnu poruku da smatra da nije u pitanju diplomatski skandal i da je normalno da se na ovakav način odnosi prema predstavnicima srpskih institucija”, navodi se u saopštenju Koalicije izbjeglica.

Iz Koalicije smatraju da ta izjava Bikićeve znači da hrvatska policija daje sebi za pravo da i u narednom periodu ponovi isto prema Linti, s ciljem da pokuša da ga zastraši i odvrati od njegove borbe za rješavanje 14 ključnih problema izbjeglih i prognanih Srba i srpskih povratnika.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Aleksandar Čotrić i poslanik Miodrag Linta su službenim vozilom Vlade Srbije i diplomatskim pasošima stigli u petak, 25. oktobra, na granični prelaz Bajakovo u 14.15 časova a odobrenje za nastavak puta za Zagreb, gdje je trebalo da prisustvuju skupu srpske omladine, dobili su tek u 15.05 časova.

Za to vrijeme pored njih je pasošku kontrolu prošlo pet do šest vozila sa srpskim registarskim tablicama i nesmetano nastavilo put kroz Hrvatsku.

Tek nakon intervencije generalnog konzula Srbije u Vukovaru Živorada Simića Linti i Čotriću su vraćeni pasoši i dozvoljeno im je da nastave put prema Zagrebu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender