Banjaluka ima 199.991 stanovnika?

Prema podacima potvrđenim iz više izvora, protekli popis stanovništva pokazao je da najveći grad Srpske ima neuporedivo manji broj stanovnika nego što se do sada vjerovalo, piše list.

Kako stvari trenutno stoje, rezultati popisa ruše ustaljenu tvrdnju da u Banjaluci ima 250.000 stanovnika, što je i zvanična procjena kojom barataju lokalne vlasti, s tim da su neki išli toliko daleko da su pominjali čak i 300.000 Banjalučana.

Sve do sada te procjene uzimane su zdravo za gotovo, prije svega zbog percepcije o velikoj ratnoj i posleratnoj migraciji prema najvećem gradu Srpske.

Međutim, obavješteni izvori iz Agencije za statistiku BiH, piše “Pres”, tvrde da je u proteklom popisu na cijelom području grada upotrebljena tačno 199.991 popisnica, što znači da je 1. oktobra Banjaluci nedostajalo samo devet žitelja da bi bila probijena psihološka granica od 200.000 stanovnika.

S obzirom na to da, po pravilima popisa, u broj stanovnika nisu uračunata novorođenčad koja su rođena poslije 1. oktobra, za pretpostaviti je da je u proteklih mjesec dana broj Banjalučana, ipak, probio tu barijeru, piše “Pres”.

Izvor: Pres

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender