24. 10. 2021.

Biće prekinuta praksa da zdravstveni radnici nisu osigurani

Bogdanić je naglasio da je na današnjem sastanku sa direktorima bolnica na području Republike Srpske, koji je održan u Doboju, dogovorena realizacija zaključaka Vlade Republike Srpske koja obavezuje direktore na novčane uštede u svim segmentima i na uštrb njihovih plata.

“Sa stanovišta Vlade spremni smo da učestvujemo u reorganizaciji zdravstvene službe u cilju njene funkcionalnosti, a direktori će na uštrb svojih primanja dati primjer u nastojanju da se održi zdravstveni sistem i da zdravstveni radnici imaju plaćene obaveze”, rekao je Bogdanić.

On je naglasio da plate nemedicinskom osoblju neće biti smanjene.

Bogdanić se osvrnuo na težak položaj bolnice u Kasindolu, koja je, kako je naveo, u parcijalnoj rekonstrukciji, a za prvu fazu sanacije obezbijeđeno je 5.000.000 KM.

Direktor Opšte bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju Vlado Đurđević naveo je da je jedan od unutrašnjih izvora za obezbjeđenje sredstava za isplatu obaveza i doprinosa radnicima, umanjenje za 10 odsto plata za menadžment u bolnici.

“Za bruto platu mjesečno treba izdvojiti oko 1,3 do 1,4 miliona KM, a u ovoj godini zdravstvenim radnicima u bolnici nije isplaćena nijedna plata sa doprinosima”, rekao je Đurđević.

On je istakao da je najveći problem servisiranje obaveza prema fondu PIO, a dugovanja prema dobavljačima se uredno servisiraju, pa nema bojazni da će račun biti blokiran.

Direktor bolnice u Foči Veljko Marić izjavio je da će menadžment bolnica morati umanjiti svoje plate i da će svojim primjerom poslati poruku i menadžmentu domova zdravlja na primjenu modela finansiranja prema rezultatima rada.

Današnjem sastanku u Opštoj bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju prisustvovali su predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja i direktori svih bolnica u Srpskoj.

Sastanak je održan po pitanju realizacije zaključaka koji su utvrđeni na sastanku u Bijeljini 2. oktobra, u vezi za mogućnošću da se sa bankama dogovori restrukturisanje kreditnih aranžmana prema zdravstvenim ustanovama, sprečavanje prebacivanja poslova sa domova zdravlja na bolnice, te obezbjeđivanju septembarskih plata sa porezima i doprinosima za zdravstvene radnike.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender