19. 10. 2021.

EU zabranjuje jake usisivače

Popularni modeli usisivača koje milioni građana koriste u svojim kućama i stanovima uskoro će biti redizajnirani i zamjenjeni ekološki manje štetnim modelima sa smanjenom sposobnošću da iz tepiha izvuku nečistoće.

Brisel je ovu odluku objasnio željom da umanje zagađenje životne sredine, a da misle ozbiljno svjedoči i plan da se u naredne tri godine iz upotrebe izbaci sva oprema za čišćenje čija snaga prelazi 900 vati.

Snaga usisivača koje narod kupuje uveliko prelazi preporuke Evropske unije, pa je u domaćinstvima širom Evrope, među aparatima za čišćenje, najviše onih od 2.000 vati.

Ono što bi trebalo najviše da zabrine građane je to što će izbacivanje jačih “mašina“ iz prodavnica i pravljenje novih sa ograničenom snagom dovesti do skoka cijena na tržištu.

Kako će umanjena snaga značiti i manju moć čišćenja, proizvođači će tragati za novim rješenjima za usisivače koji će uz smanjenu snagu i dalje biti efikasna pomoć u čišćenju.

“Smanjenje snage usisivača neće spasiti planetu, ali će ceh redizajniranja i stvaranja novih modela platiti niko drugi nego potrošači”, kažu u jenoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom usisivača.

Čak i ljekari upozoravaju da smanjena snaga usisivača može imati negativne zdravstvene rizike, jer usisivač neće biti dovoljno jak da očisti prašinu koja je kod mnogih građana pokretač alergija.

Kako piše Blic, većina građana kupuje usisivače od 2.000 vati.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender