18. 10. 2021.
EU: Dogovor o budžetu

Evrozona zabrinuta- kurs evra u porastu prema dolaru

Kurs evra prema američkoj valuti ojačao je prošle sedmice 0,9 posto, na 1,3804 dolara, a tokom sedmice dosegao je i 1,3833 dolara, najviši nivo od novembra 2011. godine.

Uspon evra prema dolaru drugu nedjelju zaredom rezultat jee uvjerenja ulagača da će američki Fed ostaviti monetarnu politiku nepromijenjenu do marta iduće godine zbog slabih privrednih podataka, te dok se u Vašingtonu ne postigne trajni dogovor o budžetu i povećanju zaduživanja države.

Јačanje evra šteti evropskim izvoznicima, s obzirom da na taj način poskupljuju njihovi proizvodi na svjetskom tržištu, što bi moglo naštetiti ionako krhkom oporavku privrede evrozone.

Ipak, ekonomski analitičari napominju da bi kurs evra do decembra mogao dodatno rasti u odnosu na američki dolar, ali i da se u očekuje ponovna stabilizacije.

“Evro je spreman za kratkoročne korekcije i mogao bi oslabiti prema 1,3720 dolara. Do prvog decembra mogao bi dosegnuti i 1,42 dolara”, kaže Hans Redeker, analitičar u banci Morgan Stenli.

Nema razloga za zabrinutost u evrozoni?

Pojedini službenici evrozone nisu pokazali gotovo nikakvu zabrinutost oko rasta kursa evra, koji bi mogao dovesti do novih problema u ionako krizom pogođenim zemljama evrozone. Član uprave Evropske centralne banke Јerg Asmušen izjavio je da ECB nije zabrinuta rastom kursa evra. Ipak, ne dijele svi njegovo mišljene. Mnogi se slažu da, ako se ovakav trend nastavi, slijedi oštar preokret politike u Evropskoj centralnoj banci.

“Gotovo je nevjerovatno da će funkcioneri Evropske centralne banke sjediti skrštenih ruku dok evro raste i prijeti oporavku ionako krhke privrede evrozone”, kazao je Omer Ajsner, glavni ekonomski analitičar Komonvelta.

Izvor: indeks.hr

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender