24. 10. 2021.

Jaka oluja odnijela 15 života (VIDEO)

Britanija i Njemačka su najviše pogođene. Britanski zvaničnici su objavili da je najmanje pet osoba poginulo, a šest je nastradalo u Njemačkoj.

Meteorolozi navode da je Britaniju zahvatila jedna od najgorih oluja u prethodnih nekoliko godina, dok BBC javlja da je 250.000 ljudi bez struje, poslije čega je olujni sistem “udario” Holandiju i Francusku.

Tinejdžerka iz Kenta je preminula u snu kada je na njenu kuću palo drvo, dok je jedan čovjek u Votfordu stradao kada je drvo palo na njegova kola.

Prema navodima policije, oni su kontaktirani u 7:18 časova, nakon što je stigao izvještaj da je 17-godišnja devojka teško povrijeđena.

“Nažalost, 17-godišnja djevojka je preminula”, navedeno je u saopštenju policije, prenosi Rojters.

BBC javlja da je najgore prošlo, i da se taj olujni sistem već nalazi iznad Holandije.

britanija 2

U prekidu su i linije brzog voza između centra Londona i aerodroma Getvik i Stansted, dok je zatvorena i luka u Doveru zbog čega ne idu ni trajekti do Francuske. Otkazane su i neke regionalne željezničke linije, a neki putevi su zatvoreni zbog oborenih stabala.

Saobraćaj je u kolapsu, a dva trajekta s više od 450 putnika blokirana su u Lamanšu.

U Doverskom moreuzu, jedan trajekt sa 398 putnika i drugi sa 65 blokirani su pošto je luka Dover zatvorena zbog oluje.

Meteorolozi navode da se olujni vjetar kreće s juga ka unutrašnjosti Britanije i da se očekuje da do podneva dospije do Sjevernog mora.

britanija 3

Putnicima je preporučeno da provjere stanje prije početka puta, pošto se očekuju i masovna otkazivanja polaska vozova iz Londona zbog opsnosti od vjetra i pada stabala.

Na jugu Britanije je u prekidu željeznički saobraćaj pošto je oluja oborila na pruge više od 100 stabala , neki mostovi su zatvoreni, a na londonskom aerodromu Hitrou je od jutros otkazano 130 letova.

britanija 4

Željeznice su saopštile da je šteta od oluje mnogo veća nego što se očekivalo.

Aviokompanija Britiš ervejz (British Airways) saopštila je da se očekuje da letovi na daleke destinacije rade normalno, ali da bi domaće linije i linije ka Evropi mogle biti smanjene zbog očekivanih otkazivanja polijetanja. Kompanija navodi da letovi s Getvika i aerodroma Siti neće biti poremećeni.

Bez struje je ostalo oko 220.000 domaćinstava, dok su na jugu zemlje izdata upozorenja zbog mogućih poplava.

Meteorološka služba je saopštila da je vjetar koji je čupao drveće rano jutros dostizao brzinu od 160 kilometara na sat, a širom Engleske i Velsa registrovane su 152 poplave i izdato upozorenje na opasnost od još 13 poplava.

http://www.youtube.com/watch?v=Y0oaidQa7z4#t=32

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender