23. 09. 2021.

Kampanja “Biraj život bez oružja”

Šoja je naglasila da građani mogu policiji dobrovoljno predati naoružanje koje posjeduju bez ikakvih sankcija i protiv njih neće biti pokretan prekršajni ili krivični postupak.

Građanin koji posjeduje oružje ili minsko-eksplozivno sredstvo treba da ga preda u najbližu policijsku stanicu ili da pozove policiju na broj “122”.

“Prilikom predaje naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava građanin dobija potvrdu da je predao oružje policiji, a MUP vodi posebnu evidenciju o prikupljenom ilegalnom naoružanju koje će po okončanom procesu prikupljanja biti na adekvatan način uništeno”, istakla je Šoja.

Ona je dodala da MUP Republike Srpske zahvaljuje građanima koji su prepoznali značaj ove problematike i policiji predali oružje koje ilegalno posjeduju.

U periodu od 1. septembra, kada je zvanično počela kampanja “Biraj život bez oružja”, pa do 21. oktobra, kaže Šoja, građani su policiji Republike Srpske predali 168 komada dugih cijevi, pet komada kratkih cijevi, 1.704 komada minsko-eksplozivnih sredstava, 13.736 komada municije, a podneseno je i 38 zahtjeva za legalizaciju.

Zakon o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i ilegalnog naoružanja dao je mogućnost da građani mogu legalizovati ono oružje za koje inače MUP izdaje odobrenje za nabavku, držanje i nošenje. To je takozvano oružje za ličnu bezbjednost – pištolj, lovačka puška…

“Ovo oružje se može legalizovati, ali građanin mora ispuniti uslove definisane Zakonom o oružju i municiji”, dodala je Šoja.

Kampanju “Biraj život bez oružja” organizuje MUP Republike Srpske uz podršku UNDP-a, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Misije OSCE-a u BiH, Ambasade Velike Britanije u BiH i Eufora.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender