23. 09. 2021.

Mobing na poslu: Malo je žena koje ga nisu doživjele

Oko 60 posto žena doživjelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, a za 21 posto njih takav je oblik mobinga stalna pojava, pokazalo je istraživanje američke pravne firme “Slater&Gordon”, sprovedeno na više od 1600 ljudi.

Ruku na srce, ni pripadnici jačeg pola nisu zaštićeni na poslu. Seksualni mobing je barem jednom doživjelo oko 40 posto muškaraca, iako je kod njih znatno češće riječ o neprimjerenim komentarima nego o fizičkom kontaktu.

Generalno gledano, kod seksualnog uznemiravanja najčešće je riječ o neprimjerenim dodirima i izjavama, a rjeđe ucjenama kako bi se seksualnim uslugama zadržalo radno mjesto. Zlostavljači su najčešće na vodećim pozicijama, a uglavnom oženjeni muškarci u pedesetim godinama života, objavili su istraživači.

“Iznenađujuće je da je seksualno zlostavljanje rašireno do te mjere da je ono postalo opšteprihvaćeno na radnom mjestu”, rekla je Claire Doson, pravna savjetnica iz kompanije koja je sprovela studiju.

Više od trećine ispitanih žena doživjelo je neprijatne komentare na račun svojih grudi, seksualnog života, zadnjice ili odjeće koju nosi, dok se svaka šesta žena branila od kolege koji je pokušao da je poljubi.

Izvor: telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender