25. 10. 2021.

Najviše prijava vršnjačkog nasilja

Oko 40 odsto poziva upućeno je od mališana, mada se javljaju i stariji kojima je potreban savjet u vezi sa problemima djece. Broj mališana koji se javljaju na naš broj telefona kada su u nevolji naglo se povećao poslije promocije “plavog telefona” po školama – rekla je koordinator rada “plavog telefona” Snežana Jondža.

Prema njenim riječima, problemi u komunikaciji koje djeca imaju sa roditeljima, vršnjacima ili drugim ljudima iz njihovog okruženja, te slučajevi vršnjačkog i drugih oblika nasilja su najzastupljeniji.

– O prijavama nasilja nad djecom redovno obavještavamo Centar za socijalni rad, čiji službenici pravovremeno izlaze na teren i obavljaju svoj dio posla. Volonteri angažovani na besplatnoj liniji su studenti sociologije i socijalnog rada koji su prošli obimne edukacije kako bi mališanima u nevolji pružili što bolje savjete. Slučajevi nasilja nad djecom mogu da se prijave svakim radnim danom od 11 do 15 časova na broj 080 05 03 05 – kaže Jondža.

U Centru za socijalni rad ističu da imaju intervencije na koje ih upućuje “plavi telefon”, ali ne u velikom broju, jer je to ipak savjetodavna anonimna linija.

– U slučaju da se neko predstavi i dobijemo podatke o zlostavljenom ili zanemarenom djetetu, po hitnoj proceduri izlazimo na teren. U zavisnosti od zatečenog stanja na terenu, a u skladu sa našim nadležnostima, nastavljamo rad sa porodicom – rekao je službenik Centra za socijalni rad Bojan Arula.

Dodao je da se djeci žrtvama nasilja pruža psihosocijalna podrška, a u rješavanje problema uključuju se i lokalne zajednice, posebno škole u kojima se to nasilje najčešće manifestuje.

Škola za roditelje

U sklopu projekta “plavog telefona” udruženje “Nova generacija” organizuje uskoro prvu školicu za roditelje koja govori o načinu vaspitanja djece u savremenom društvu. Ove jednodnevne nedjeljne seminare podržaće Ministarstvo prosvjete i kulture.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender