25. 10. 2021.

Odbačena radna verzija zakona o radu

“Zahtijevamo da se analizira primjena postojećeg Zakona o radu Republike Srpske da bi se dobio odgovor na pitanje kako riješiti dug od 1,5 milijardi KM prema radnicima koji se odnosi na zarađene, a neisplaćene plate”, rekla je Mišićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da Savez sindikata Republike Srpske pokreće veliku akciju potpisivanja peticije “Ne zakonu o radu”.

“Želimo da zaustavimo donošenje novog zakona o radu na principima koji nisu jasni i bez vođenja socijalnog dijaloga, osim potrebe da se ispune želje vlasnika kapitala”, dodala je Mišićeva, napominjući da je nelogično da postoji radna verzija zakona, a da se nisu utvrdili osnovni principi socijalnih partnera.

Prema njenim riječima, zakon o radu je poslije ustava najvažnije zakonsko rješenje.

“Ovo je sistemski zakon i kada se on donosi, onda je potrebno razmotriti najmanje sedam zakonskih rješenja na koje direktno implicira zakon o radu. Među tim zakonima su i Zakon o PIO, Zakon o volontiranju i Zakon o praznicima”, pojasnila je Mišićeva.

Ona je napomenula da, prema predloženim rješenjima u radnoj verziji novog zakona o radu, radnik postaje rob 21. vijeka.

“Nema kolektivnog pregovaranja i nestaju sva materijalna davanja koje je Sindikat dogovorio u Opštem kolektivnom ugovoru. Predviđeno je i formiranje agencija koje će iznajmljivati radnike, čime se najdirektnije gubi ugovor o radu na neodređene vrijeme”, precizirala je Mišićeva.

Ona tvrdi da se donošenjem novog zakona o radu želi unišiti Opšti kolektivni ugovor.

“To je osnovni motiv velikog dijela poslodavaca u Republici Srpskoj koji je, nažalost, prihvatio ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić”, zaključila je Mišićeva.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender