16. 10. 2021.

Prijavljeno 1.427 akutnih respiratornih infekcija

U bolnicama Republike Srpske nije prijavljen nijedan slučaj teške respiratorne infekcije koji je zahtijevao hospitalizaciju.

Institut je u okviru nove sezone gripa 7. oktobra počeo epidemiološki nadzor nad oboljenjima sličnim gripu i akutnim respiratornim infekcijama, te sedmično prijavljuje sve slučajeve ovih oboljenja u bazu Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti.

Prema podacima kojima raspolaže Evropski centar za kontrolu bolesti, većina zemalja prijavila je nizak intenzitet aktivnosti gripe.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske ističu da je sada period najznačajnije mjere prevencije gripa, vakcinacija, te da se zainteresovani mogu vakcinisati u Institutu svaki radni dan od 8.00 do 14.00 časova, a cijena vakcine je 15 KM.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama i djeci starijoj od šest mjeseci, a posebno hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godina, djeci, zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja /policija, prosvjeta, komunalna preduzeća/.

Zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi /učionice, čekaonice, sredstva javnog prevoza, bioskop/ neophodno je primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojima se živi i radi.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender