24. 10. 2021.

Riješena misterija: Prijedorčanka koja ćuti snima dokumentarac?

Djevojka koja je mjesec dana stajala u centru Prijedora i ćutala, student je Akademije umjetnosti i ima diplomu Ekonomskog fakulteta. Pretpostavlja se da je njen mali performans ili diplomski rad ili protest zbog nezaposlenosti.

Topićeva već mjesec dana izaziva pažnju medija i javnosti stojeći i ćuteći nepomično na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru od 10 do 13 sati svaki dan. Juče se nije pojavila na svom postolju i postavlja se pitanje da li je ispunila svoj cilj?! Na mjestu na kom je Jelena svaki dan ćutala stajala je samo njena kutija, natpis humanitarnog broja 1413 za pomoć bolesnom dječaku Igoru i krede s kojima je već nekoliko sugrađana ispisalo svoja imena na pločniku.

Jelena-Topic2

Jelena je apsolvent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, odsek filmska i TV režija. Upisala je prvo Ekonomski fakultet i na drugoj godini shvatila da računice nisu za nju, ali ga je ipak završila. Kada je diplomirala, konkurisala je na Akademiji umjetnosti i bila je primljena kao treća na spisku. Bila je i asistent režije na predstavi “Ženidba i udadba” Narodnog pozorišta Republike Srpske i samostalno je režirala predstavu “Opšta bolnica”.

1413

Radila je i kratke igrane i dokumentarne filmove, a svake godine je i jedan od organizatora festivala studentskog filma “Dukafest”. Na drugoj godini studija je uradila dokumentarac o domaćoj žestini “Rakiola vera”, o ispijanju rakije i veseljenje uz nju. U jednom intervjuu je izjavila da se sve više pronalazi u snimanju dokumentarnih filmova i da je to privlači.

jelena 3

Ostao joj je da snimi još diplomski film, a pretpostavlja se da je cijeli njen jednomjesečni protest razlog prikupljanja materijala za isti. Priča se da je Jelena sve vrijeme imala bubicu kod sebe, kako bi snimila komentare prolaznika, kao i da su prijatelji bili stalno oko nje, da su je snimali kamerom i slikali foto-aparatima. Sve to bi trebalo da bude u njenom novom dokumentarcu.

jelena 1

Inače, Jelena je svoj nastup prijavila policiji kako je ne bi uznemiravali i sklanjali sa trga u Prijedoru. Prije nekoliko dana došlo je i do incidenta kada je jedna žena pokušala da je nasilno skine sa postolja. Prije nemilog događaja je promenila strategiju, usljed konstantnog slikanja prolaznika, uzela je foto-aparat i kameru u svoje ruke kako bi snimala ponašanja ljudi.

jelena topic 3

Jelena Topić je očigledno sakupila sav potreban materijal za svoj novi film i diplomski rad, a pažnju će sigurno ponovo privući kada on bude ugledao svjetlost dana.

/Telegraf/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender