24. 10. 2021.

Skuplje cigarete od 1. januara

Prema usvojenoj odluci, cigarete će poskupiti od 1. januara, što je redovna korekcija akciza u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, evropskim direktivama, ali i obavezama iz pisma namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, saopšteno je iz Upravnog odbora UIO BiH.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu propisane su obaveze za poreske obveznike i druga lica koja se bave prometom cigareta, te će morati da popišu zatečene zalihe i plate razliku u akcizi do 10. januara.

Upravni odbor UIO BiH nije danas usvojio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period oktobar-decembar.

Na današnjoj sjednici konstatovano je da je nakon dužeg vremena završen proces popunjavanja Jedinice za krajnju potrošnju Upravnog odbora UIO BiH stalnim predstavnicima iz Republike Srpske i Federacije BiH koji su u ovom mjesecu preuzeli dužnost.

Članovi Upravnog odbora UIO BiH razmatrali su i stanje ubiranja prihoda od indirektnih poreza, povrata PDV-a i naplate dugovanja, te je zaključeno da će biti organizovana još jedna tematska sjednica u vezi sa ovim pitanjima.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender