23. 09. 2021.

Snažna oluja u Britaniji

Meteorolozi navode da je Britaniju zahvatila jedna od najgorih oluja u prethodnih nekoliko godina.

U prekidu su i linije brzog voza između centra Londona i aerodroma Getvik i Stansted, dok je zatvorena i luka u Doveru zbog čega ne idu ni trajekti do Francuske. Otkazane su i neke regionalne željezničke linije, a neki putevi su zatvoreni zbog oborenih stabala.

Putnicima je preporučeno da provjere stanje prije početka puta, pošto se očekuju i masovna otkazivanja polaska vozova iz Londona zbog opsnosti od vjetra i pada stabala.

Aviokompanija Britiš ervejz (British Airways) saopštila je da se očekuje da letovi na daleke destinacije rade normalno, ali da bi domaće linije i linije ka Evropi mogle biti smanjene zbog očekivanih otkazivanja polijetanja. Kompanija navodi da letovi s Getvika i aerodroma Siti neće biti poremećeni.

Bez struje je ostalo oko 7.000 domanćistava na jugozapadu Engleske, dok su na jugu zemlje izdata upozorenja zbog mogućih poplava.

Na ostrvu Vajt na jugu Enleske zabeležbni su vjetrovi brzine 160 kilometara na čas, dok su na kopnu zabeležni vetrovi brzine 125 kilometara na čas.

Oluja je sinoć pristigla do jugozapadne obale Engleske, a procjenjuje se da bi u prvih šest do devet sati moglo da padne između 20 i 40 mililitara kiše, uz šanse za poplavu na pojedinim područjima.

Na sevjerozapadu Francuske je jutros bez struje ostalo čak 30.000 domaćinstava, kao posljedica rušenja dalekovoda usljed jakog vjetra brzine od čak 133 kilometra na sat, saopštila je elektroenergetska kompanija ERDF.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender