Tehnička izmjena Izbornog zakona za izbore 2014.

Prema Bosićevim riječima, radi se o tehničkoj izmjeni čiji je cilj da se izbjegne potencijalna blokada zbog nemogućnosti dogovaranja drugih izmjena Izbornog zakona.

“Ustavni sud BiH poništio je odredbu Izbornog zakona zbog čega, ukoliko se ne usvoji novi zakon, ne bi bilo moguće provesti izbore 2014. godine”, rekao je Bosić.

On je dodao da su u SDS-u svjesni da Izborni zakon nije savršen i da su poslanici ove stranke spremni da konstruktivno učestvuju u njegovim izmjenama i dopunama kada ih neko bude predložio.

Prijedlogom zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SDS, ispoštovala bi se odluka Ustavnog suda BiH o usklađivanju naziva opština u Republici Srpskoj sa nazivima utvrđenim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, bez čega nije moguće raspisati izbore za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Predloženim članom provodi se odluka Ustavnog suda BiH na način da su nazivi opština u Srpskoj usklađeni sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je danas sjednicu prekinutu u četvrtak, 24. oktobra, nakon što je izglasana smjena kadrova SDS-a u Savjetu ministara BiH.

Živković: Nekorektno što SDS traži izmjene

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković ocijenio je nekorektnim što je SDS u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog dopune Izbornog zakona BiH, kojim bi se nazivi opština u Republici Srpskoj uskladili sa nazivima utvrđenim u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Srpske.

“Radi se o sitnosopstveničkim i politikantskim interesima SDS-a. Mislim da nije pametno uzimati samo nešto što nije sporno, a da ne budu razmotreni i ostali problemi u vezi sa Izbornim zakonom”, rekao je Živković.

Prema njegovim riječima, “ne stoji” ni obrazloženje Kluba poslanika SDS-a da bez predložene dopune Izbornog zakona neće biti moguće održavanje izbora 2014. godine.

“Izbori će biti raspisani, ne zato što to hoće SDS, nego zato što to SNSD hoće”, istakao je Živković.

Replicirajući Živkoviću, Bosić je rekao da ovog prijedloga zakona ne bi bilo da je u parlamentu mogao da prođe prijedlog Izbornog zakona koji su dogovorili SDP i SNSD.

Prema riječima poslanika Stranke za BiH Beriza Belkića, razlog za podržavanje predloženog zakona ne treba tražiti u tome hoće li biti održani izbori ili ne, već u tome da se radi o provođenju odluke Ustavnog suda BiH.

“Oko 80 odluka Ustavnog suda nije provedeno, a Parlamentarna skupština daje doprinos toj cifri”, dodao je Belkić.

Poslanik SDA Šefik DŽaferović istakao je da na osnovu trenutnog stanja Izbornog zakona i izbornog zakonodavstva, održavanje izbora u BiH iduće godine nije moguće, jer je Ustavni sud neke odredbe proglasio neustavnim i stavio van snage.

“Јedna od tih odredaba je i ova sadržana u Prijedlogu dopune Izbornog zakona, koju je podnio Klub poslanika SDS-a. Ona omogućava da imamo potrebni kapacitet za raspisivanje i održavanje izbora”, rekao je DŽaferović i najavio podršku poslanika ove stranke zahtjevu za usvajanje po hitnom postupku predloženog zakonskog rješenja.

Poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić rekao je da će poslanici ove stranke biti protiv zahtjeva za usvajanje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopunama Izbornog zakona koji se tiče usklađivanja naziva opština u Republici Srpskoj, tražeći da se u Izbornom zakonu riješi i pitanje izbora u gradu Mostaru.

“Ustavni sud osporio je i odredbu koja se tiče grada Mostara, i to je tehničko pitanje. Ne znam zašto neko od toga pravi političko pitanje”, rekao je Lozančić.

Na Lozančićevu raspravu reagovao je Bosić, navodeći da blokada prijeti zbog paketa rješenja u vezi sa izbornim zakonodavstvom koji treba čekati ili koji se uopšte neće desiti institucijama BiH.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender