22. 10. 2021.

U BiH se traže dokazi za postojanje “bosanskog jezika”

Na naučnom skupu “Srpski jezik i aktuelna pitanja jezičke politike” brojni akademici, lingvisti i univerzitetski profesori su govorili o srpskom jeziku u obrazovanju, u medijima, o standardizaciji srpskog jezika, kao i upotrebi i statusu srpskog jezika u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i dijaspori.

Akademik Slobodan Remetić pročitao je pismo predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajka Kuzmanovića.

U pismu je upozoreno na primjenu dvostrukih aršina u BiH, čime je srpski jezik u Republici Srpskoj dodatno ugrožen, te da je veoma važno održati jezički i nacionalni identitet.

Remetić je rekao da se jezička politika u BiH poslije Drugog svjetskog rata zasniva na falsifikovanju istorijskih činjenica, te atakovanju na tuđe i “izopštavanjem Šantića, Kočića, Dučića”.

“Dobra vakta ko obraza nema!”, objasnio je narodnom poslovicom Remetić stanje u jezičkoj kulturi i ponašanje lingvista u BiH, te napomenuo da je istorija prema Srbima bila nemilosrdna.

Remetić je podsjetio da, osim kulturnih obaveza kao jednog naroda, Republiku Srpsku na očuvanje srpskog jezika obavezuje i Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da jezička politika ne smije biti “srbijanska, nego svesrpska”, te da je potrebno što prije štampati rječnik Matice srpske na ijekavskom izgovoru.

On je dodao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obećao da će podržati ovaj projekat Matice srpske, jer je riječ o “čovjeku koji je odavno uvidio značaj jezičkog identiteta”.

Stanić je upozorio da moraju postojati okviri za konsenzus “šta je srpski narod i koji je njegov identitet”, te naglasio da je problematično to što pojedini lingvisti pripisuju latinicu isključivo hrvatskoj kulturi, a ona je povremeno služila i kao srpsko pismo.

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mato Pižurica upozorio je da se u Vukovaru protestima protiv ćirilice zapravo utjeruje strah preostalim Srbima da bježe, te upozorio da u Srbiji nazivi ulica i javnih ustanova treba da budu pisani ćirilicom.

Učesnici skupa poručili su da je neophodan konsenzus unutar političke i državne zajednice, kao i da moraju postojati sankcije za one koji ne poštuju jezičku kulturu.

Skup su organizovali Odjeljenje jezika i književnosti SANU, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Institut za srpski jezik SANU i Fond “Đorđe Zečević” za njegovanje i unapređivanje ćirilice.

Skupu su prisustvovali potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj – filolog i profesor lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Milorad Pupovac, akademik Ivan Klajn, šef katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu Veljko Brborić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender