17. 10. 2021.

U Hrvatskoj kampanja protiv Srba

Premda nas neki uvjeravaju da se u Hrvatskoj ne vodi kampanja protiv Srba ni protiv ćirilice, previše je toga rečeno što govori da je reč baš o toj kampanji, kaže Pupovac za Blic.

Pupovac danas dolazi u Beograd kako bi na naučnom skupu koji organizuje Institut za jezik SANU govorio upravo o jezičkim ideologijama, jezičkim politikama i proizvodnji netolerancije u postjugoslovenskim zemljama.

“Nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima branilaca koji su organizovani kao nosioci kampanje protiv ćirilice i nakon povlačenja policije, situacija je zasad nešto mirnija uprkos skidanju dve dvopismene table. Što se kompromisa tiče, mogu samo da kažem da za njega ima prostora, ali bi svako morao da doprinese da se on izgradi”, kaže Pupovac.

Pupovac smatra da se stvara atmosfera gdje će rat biti važniji od mira, te da je dobro što je došlo do susreta Tomislava Nikolića i Ive Јosipovića.

“Posebno je dobro da je do susreta došlo zbog toga što se taj susret uslovljavao i što su se političke biografije dvojice predsjednika uzimale kao razlog za njegovo odlaganje. Da li je dovoljno da on zato bude istorijski, to ne znam. Znam samo da su Hrvati i Srbi odavno potrošili svoju istoriju. Kako bi se prikrila istorijska praznina i žrtve u zadnje dvije decenije, svaki čas se nešto proglašava istorijskim”, kaže Pupovac.

On ocjenjuje da je potrebna politička moć i politički konsenzus da se vlade nagode o statusu tužbi, a u Hrvatskoj u ovom trenutku toga nema.

“Što se tiče nestalih, broj nestalih i njihova etnička pripadnost su sada takvi da obje strane mogu da ih koriste kao argument u raspravi o povlačenju tužbi. Tužbe, međutim, zaista ne doprinose bržem rješenju pitanja nestalih, jer se oni koriste kao argument za podizanje tužbi. A što se napretka tiče u rešavanju otvorenih pitanja, njega zapravo nema. I pitanje granice, i pitanje imovine, i pitanje penzija i pitanje ratnih zločina i pitanje povratka ne beleže značajnije odgovore. Broj obaveza iz ovih pitanja nešto je veći na Hrvatskoj nego na srpskoj strani”, kaže Pupovac.

Izvor: Blic

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender