16. 10. 2021.

Uragan se približava Francuskoj

Agencija prenosi podatke službe “Meteo Frans” prema kojima bi u sjeverozapadnom dijelu atlantskog priobalja zemlje vjetar mogao da dobije na intenzitetu.

Očekuje se da će nevreme pogoditi čitav sjever Francuske, a stručnjaci upozoravaju na mogućnost širenja stihije i na centralni dio zemlje.

Na obali i u priobalnoj zoni brzina vjetra dostizaće izmedju 110 i 140 kilometara na sat i smanjivaće se udaljavanjem od okeana do 110-100 kilometara na sat, navodi ruska agencija.

Vlasti preporučuju stanovništvu da budu oprezni, jer su mogući obaranje drveća, padovi električnih stubova, reklamnih panoa i crijepova sa kuća.

Novembar je tradicionalno početak “jesenjih bura” u Francuskoj.

Ranije juče agencije su javile da je više miliona stanovnika Engleske i Velsa upozoreno da se pripreme za veliko nevrijeme, praćeno obilnim padavinama i snažnim vjetrom.

Nevrijeme će najprije pogoditi južni dio zemlje, a potom se preseliti ka istoku i sjeveru.

Britanska meteorološka služba očekuje da će vjetar dostizati brzinu oko 130 kilometara na čas. Strahuje se od poplava, da će oluja čupati drveće, ošteti zgrade, ugroziti saobraćaj i elektroprivredu.

Ova oluja se uporedjuje sa “Velikom olujom” iz oktobra 1987. godine, kada je 18 ljudi poginulo u Velikoj Britaniji, a četvoro u Francuskoj, navela je agencija AFP.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender