Vučić danas sa Šeikom

“Očekuju nas veoma važni susreti sa ljudima iz “Mubadale” i cjelodnevni razgovori oko komponenti, ali i istraživačkog centra koji treba da prethodi fabrici čipova”, rekao je Vučić RTS-u i dodao da su sa njim u Abu Dabiju i profesori koji bi trebalo da daju neku vrstu intelektualne podrške studentima iz Niša, Beograda i Novog Sada.

Vučić, koji je u subotu predvodio delegaciju Srbije na prvom letu nove nacionalne avio kompanije “Er Srbija” do Abu Dabija, juče je razgovarao sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrasnjih poslova Ujedinjenih arapskih Emirata, seikom Saifom bin Zajedom.

Vicepremijer Srbije je rekao da je na sastanku naglašeno da je saradnja dvije zemlje na visokom nivou i da se svakim danom razvija u novim oblastima.

Na sastanku je pozdravljeno otvaranje avio-linije na relaciji Beograd-Abu Dabi, kao i osnivanje kompanije Er Srbija, u kojoj kompanija Etihad iz Emirata ima 49 odsto udjela.

“Mi ćemo brže putovati do Srbije, a vašim ljudima će biti lakše da dodju u Emirate i upoznaju nasu zemlju. To ce otvoriti i mnoga vrata u našim poslovnim odnosima”, istakao je šeik Bin Zajed.

Vučić je, kako je rekao, s obzirom na to da je sa UAE otvoren avio saobraćaj, sa ministrom unutrašnjih poslova šeikom Saifom razgovarao i o medjusobnoj kontroli i pomoći u borbi protiv organzovanog kriminala.

Na sastanku se razgovaralo i o saradnji u oblasti obrazovanja, kao i namjeri Ujedinjenih Arapskih Emirata da svoje studente školuju u Srbiji, kako bi upoznali srpski jezik i kulturu, što će biti od koristi u novim poslovnim odnosima dvije zemlje.

Vučić je rekao i da su svi mogli da vide tamo mnogo naših ljudi, medju njima i oko 78 mladih Srba koji su trenutno na obuci u trenažnom procesu.

Vučić je predložio i saradnju izmedju Ministarstava unutrasnjih poslova Srbije i UAE, radi bolje kontrole granica, sprječavanja ilegalne trgovine i kriminala.

Prema Vučićevim riječima, tokom posjete bilo je govora i o mogućem zakupu i kupovini stečajnih firmi u Srbiji, kako bi kroz navodnjavanje, hladnjače i preradjivačke pogone firme iz UAE mogle da ulažu u Srbiju.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender