16. 10. 2021.

AMS RS: Besplatne kontrole vozila

Tokom akcije pod nazivom „Vožnja u zimskim uslovima“ biće provjeravane vrijednosti rashladne i kvalitet kočione tečnosti, dubina gazećeg sloja pneumatika, svjetlo-signalni i uređaji za brisanje vjetrobrana i perači vjetrobranskog stakla, kao i oprema i pribor koje vozači moraju da posjeduju u vozilu.

„Cilj ovih kontrola jeste da povećaju ukupan stepen bezbjednosti učesnika u saobraćaju i smanje broj saobraćajnih nezgoda koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove i načina vožnje u zimskim uslovima“, saopšteno je iz AMS-a.

Tokom akcije koja se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom saobraćaja i veza, Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Rafinerijom ulja Modriča i kompanijom „Dunav osiguranje“ vozačima će biti dijeljene grebalice za led i tečnost za pranje vjetrobranskih stakala „Mosol“.

„Vozačima će, osim kontrole vozila, biti dijeljene i brošure u kojima su objašnjeni način vožnje u zimskim uslovima i priprema vozila za otežane zimske uslove vožnje. Brošuru su zajednički izradili AMS i MUP Srpske“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je akcija preventivno-bezbjednosnog karaktera, da ne sadrži represivne mjere prema vozačima vozila na kojima se utvrde neispravnosti pojedinih uređaja, a da će se kontrola vozila obavljati metodom slučajnog odabira.

Iz AMS-a podsjećaju vozače da, u periodu od 15. novembra ove do 15. aprila sljedeće godine, sva motorna vozila u Republici Srpskoj i BiH moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti kada je snijeg na putu ili kada pada kiša koja se ledi na kolovozu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender