22. 10. 2021.

Banjalučanima besplatno mjeren krvni pritisak i šećer u krvi

Vršilac dužnosti šefa Jedinice za moždani udar Kliničkog centra Siniša Miljković istakao je da je moždani udar jedno od najčešćih neuroloških oboljenja, drugi uzrok smrtnosti u Srpskoj i Srbiji, a prvi uzrok invaliditeta.

“Građane upozoravamo da je kod moždanog udara najvažnije da se što prije jave ljekaru kad prepoznaju simptome moždanog udara, a to su slabost jedne strane tijela, zaplitanje jezikom, poteškoće u govoru i iskrivljenost lica”, rekao je Miljković novinarima.

On je dodao da, ukoliko se pacijenti u Jedinicu za moždani udar jave najkasnije četiri i po časa od nastanka moždanog udara, mogu dobiti najbolju moguću terapiju, koja smartnost kod ove bolesti smanjuje na osam odsto.

“Udruženje neurologa Republike Srpske uspjelo je da svojim aktivnostima, osim u Banjaluci, jedince za moždani udar osnuje i u Gradišci, Doboju i Bijeljini”, naveo je Miljković.

Prema njegovim riječima, sve više je oboljelih od moždanog udara, a faktori rizika za nastanak bolesti su povišen krvni pritisak, dijabetes, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje i slično.

Šef Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Banjaluci Vlado Đajić poručio je da je cilj obilježavanja ovog dana da se stanovništvu ukaže na to da se dobrom prevencijom može smanjiti mogućnost nastanka moždanog udara.

“To možemo postići otkrivanjem i kontrolom faktora rizika za nastanak moždanog udara i na vrijeme urađenim ultrazvučnim pregledom krvnih sudova vrata i glave”, rekao je Đajić.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender